Smakosze.pl Porady To najlepszy sposób smażenia kotletów. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Proces smażenia kotletów
Fot. Anna Zyśk

To najlepszy sposób smażenia kotletów. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

11 kwietnia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety to tradycyjny polski przysmak, który od wielu lat nieprzerwanie gości na naszych stołach. U niektórych nawet co kilka dni. Aby wyłonić z nich pełnię smaku, należy wiedzieć, jak jest odpowiednio smażyć. Swój pomysł na to ma popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk.

Dlaczego uwielbiamy kotlety?

Mówi się, że tradycyjny polski obiad powinien składać się z dwóch dań. Pierwsze to aromatyczna zupa, przygotowana na świeżym mięsie i pysznych warzywach. Drugie natomiast to kotlety schabowe lub mielone z ugotowanymi ziemniaczkami i orzeźwiającą surówką w postaci np. mizerii. I tak właśnie wygląda klasyczny obiad w wielu polskich domach. Wszystko brzmi pysznie, jednak ważne jest to, aby wspomniane kotlety odpowiednio usmażyć.

Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna , która od dłuższego czasu zachwyca swoimi kreatywnymi przepisami i poradami w kwestii gotowania. Tym razem postanowiła pokazać najlepszy sposób na smażenie kotletów prosto ze swojej strony jedz.pysznie .

Smaczne kotlety mielone
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Nigdy nie gotuj tak białej kiełbasy. Wyjdzie twarda i niesmaczna

Które kotlety są najlepsze?

Kotlety w Polsce to prawdziwy rarytas , który znalazł swoje uznanie wśród wielu osób. Do tego mają ogromną ilość sympatyków, a tradycyjny schabowy z ziemniaczkami to już tradycja polskiej kuchni. Jednak nie są to jedyny przysmak, który warto przygotować.

Kotlety mielone to równie smakowite danie. Zacznijmy od tego, że podstawą dobrego smaku tej potrawy są składniki, czyli przede wszystkim odpowiednio dobrane i świeże mięso. Na takie kotlety najlepiej nada się mięso wieprzowe, a konkretnie karkówka . Po takim wyborze smakołyki będą nie tylko smaczne, ale również bardzo soczyste. Ponadto dodanie jajka, bułki tartej i aromatycznych przypraw w odpowiedniej ilości jest równie ważne.

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale proces smażenia także jest kluczowy do uzyskania wspaniałego smaku . Tradycyjne smażenie wszyscy dobrze znamy, a Anna Zyśk ma na to inny sposób. Koniecznie musicie go wypróbować.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Smażenie kotletów na papierze do pieczenia

Anna Zysk proponuje, aby smażyć kotlety mielone na papierze do pieczenia . Dlaczego warto skorzystać z takiego sposobu? Dzięki tej metodzie kotlety nie będą przywierać do patelni, która po skończonym smażeniu nie będzie brudna ani przypalona. Kotlety natomiast będą równie smaczne. Przedstawiamy dokładną instrukcję, jak to zrobić.

Krok 1 . Patelnię wykładamy papierem do pieczenia i zalewamy olejem.

Olej.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Na patelni układamy kotlety mielone .

Kotlety mielone podczas smażenia
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Smażymy odpowiednio kotlety z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią .

Smażone kotlety.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Przekładamy kotlety na osobny talerz i pozbywamy się papieru do pieczenia z patelni .

Patelnia po smażeniu kotletów
Fot. Anna Zyśk
Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Będą 100 razy lepsze
Napakowana białkiem i tańsza niż dorsz. Tę cenną rybę kupisz dziś w Dino za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Absolwent Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna oraz student produkcji medialnej na studiach magisterskich. Przez rok pracował jako reporter w Akademickim Radiu Centrum, w którym miała miejsce emisja jego autorskiej audycji. W 2024 roku przeprowadził wywiad z mistrzynią olimpijską Otylią Jędrzejczak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl