To najlepszy sposób smażenia kotletów. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Kotlety to tradycyjny polski przysmak, który od wielu lat nieprzerwanie gości na naszych stołach. U niektórych nawet co kilka dni. Aby wyłonić z nich pełnię smaku, należy wiedzieć, jak jest odpowiednio smażyć. Swój pomysł na to ma popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk.
Dlaczego uwielbiamy kotlety?
Mówi się, że tradycyjny polski obiad powinien składać się z dwóch dań. Pierwsze to aromatyczna zupa, przygotowana na świeżym mięsie i pysznych warzywach. Drugie natomiast to kotlety schabowe lub mielone z ugotowanymi ziemniaczkami i orzeźwiającą surówką w postaci np. mizerii. I tak właśnie wygląda klasyczny obiad w wielu polskich domach. Wszystko brzmi pysznie, jednak ważne jest to, aby wspomniane kotlety odpowiednio usmażyć.
Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna , która od dłuższego czasu zachwyca swoimi kreatywnymi przepisami i poradami w kwestii gotowania. Tym razem postanowiła pokazać najlepszy sposób na smażenie kotletów prosto ze swojej strony jedz.pysznie .

Które kotlety są najlepsze?
Kotlety w Polsce to prawdziwy rarytas , który znalazł swoje uznanie wśród wielu osób. Do tego mają ogromną ilość sympatyków, a tradycyjny schabowy z ziemniaczkami to już tradycja polskiej kuchni. Jednak nie są to jedyny przysmak, który warto przygotować.
Kotlety mielone to równie smakowite danie. Zacznijmy od tego, że podstawą dobrego smaku tej potrawy są składniki, czyli przede wszystkim odpowiednio dobrane i świeże mięso. Na takie kotlety najlepiej nada się mięso wieprzowe, a konkretnie karkówka . Po takim wyborze smakołyki będą nie tylko smaczne, ale również bardzo soczyste. Ponadto dodanie jajka, bułki tartej i aromatycznych przypraw w odpowiedniej ilości jest równie ważne.
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale proces smażenia także jest kluczowy do uzyskania wspaniałego smaku . Tradycyjne smażenie wszyscy dobrze znamy, a Anna Zyśk ma na to inny sposób. Koniecznie musicie go wypróbować.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Smażenie kotletów na papierze do pieczenia
Anna Zysk proponuje, aby smażyć kotlety mielone na papierze do pieczenia . Dlaczego warto skorzystać z takiego sposobu? Dzięki tej metodzie kotlety nie będą przywierać do patelni, która po skończonym smażeniu nie będzie brudna ani przypalona. Kotlety natomiast będą równie smaczne. Przedstawiamy dokładną instrukcję, jak to zrobić.
Krok 1 . Patelnię wykładamy papierem do pieczenia i zalewamy olejem.

Krok 2 . Na patelni układamy kotlety mielone .

Krok 3 . Smażymy odpowiednio kotlety z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią .

Krok 4 . Przekładamy kotlety na osobny talerz i pozbywamy się papieru do pieczenia z patelni .
