Smakosze.pl Przepisy To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty
YouTube/@beciagotuje

To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

20 września 2023

Jak zrobić niezwykle puszysty i wyrośnięty biszkopt? Przecież zdarza się, że to lekkie ciasto opada i nie wychodzi takie, jak tego oczekujemy. Jednak jest pewien sprawdzony sposób na to, by biszkopt cudownie wyrósł. Spróbujcie tego patentu w swojej kuchni.

Biszkopt, czyli puszysty i wyrośnięty

Wyrośnięty biszkopt spędza sen z oczu wielu osobom. Pieczemy to wyjątkowo lekkie ciasto i zależy nam, by pięknie wyrosło. Co więcej, chcemy, by biszkopt nie opadł, a rewelacyjnie się prezentował i pysznie smakował. Co zrobić, by nasz biszkopt wyrósł?

Polecamy najprostszy przepis na biszkopt. Dzięki niemu nasze ciasto będzie wyrośnięte, pyszne i puszyste. Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje . Dlatego wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni i ciesz się smakiem doskonałego biszkoptu.

biszkopt
YouTube/@beciagotuje
Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

Jak upiec wyrośnięty biszkopt?

Składniki:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 125 g mąki tortowej typ 405
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy do niej po trochę żółtka i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masę delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę po trochę. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 160 stopni w termo obiegu przez około 45 minut.

Wyrośnięty biszkopt, czyli niebo w gębie

Biszkopt po upieczeniu jest bardzo wysoki. Prezentuje się doskonale. Mierzy aż 11 cm. Ciasto nie opada i jest bardzo lekkie i puszyste . Z biszkoptu możemy przygotować pyszne torty. Wystarczy to ciasto przełożyć kremem lub bitą śmietaną.

Biszkopt będzie też idealny z owocami czy konfiturami. Przepis na ten biszkopt jest niezwykle prosty. Jego zaletą jest to, że ciasto zawsze się udaje i imponująco rośnie. Pisaliśmy o przepisie babci na biszkopt. Podawaliśmy też recepturę od cukiernika na to ciasto.

biszkopt
YouTube/@beciagotuje

Źródło: YouTube/@beciagotuje

Dzięki tej zupie schudłam już 5 kg, a cholesterol wrócił do normy. Mogłabym jeść ją codziennie
Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy