Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja kochana babcia zdradziła mi sekret idealnego biszkoptu. Zawsze dodawała 1 składnik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.07.2023 12:35

Moja kochana babcia zdradziła mi sekret idealnego biszkoptu. Zawsze dodawała 1 składnik

biszkopt
Canva/NinjaTaTaa

Czy lubicie biszkopt? Warto go przygotowywać, bo stanowi świetną bazę do przyrządzenia innych ciast. Można wykorzystać do nich owoce lub krem. Jednak co zrobić, by biszkopt był idealny? Moja babcia zdradziła mi sekret tego puszystego ciasta.

Biszkopt, czyli pyszna puszystość

Biszkopt jest bardzo lekkim i delikatnym ciastem. Przepadają za nim dzieci, ale chętnie jedzą go też dorośli. To ciasto idealne na lato, bo możemy do biszkoptu wykorzystać owoce sezonowe. Można biszkopt podać z kremem albo przygotować z tego ciasta tort. 

Niestety zdarzyło mi się kilka razy, że biszkopt się nie udał. Zabrakło w nim lekkości i puszystości. Do tego nie wyrósł i nie był smaczny, tak jak powinien. Jednak moja babcia pospieszyła z pomocą i przekazała mi sekret na to, by biszkopt wyszedł wprost idealnie. Trzeba dodać do niego octu. Teraz zawsze to robię. 

Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem

Jak przygotować idealny biszkopt?

Składniki:

  • 7 niedużych jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Dno tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Białka oddzielam od żółtek i do żółtek dodaję proszek do pieczenia oraz ocet. Mieszam dokładnie te składniki.

Białka ubijam na sztywno i po trochę dosypuję cukru. Potem dodaje żółtka i wszystko miksuję. Powoli dosypuję mąkę. Całość delikatnie mieszam i przekładam do tortownicy. Piekę ok. 40 minut.

Sekret babci, czyli ocet w biszkopcie

Moja babcia zawsze do biszkoptu dodawała ocet. Teraz i ja to robię. Ten sposób sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste. Nigdy nie opada, ładnie wyrasta i zawsze się udaje. Babcia przekonała mnie, żeby dodać ocet do biszkoptu, bo ciasto wyjdzie idealne. 

Nie bójcie się, że ocet zepsuje smak ciasta. Łyżka octu w biszkopcie nie zmieni zapachu i ocet nie jest w ogóle wyczuwalny. Warto wykorzystać ten sposób, bo ciasto wyjdzie puszyste jak nigdy wcześniej. Pisaliśmy o serniku od Agaty Rubik. Podawaliśmy przepis na biszkopt bez jajek. 

biszkopt
Canva/sanapadh