Smakosze.pl

YouTube/@ChefsGearPolska

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

19 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wekowanie chroni przetwory, które przygotowujemy na zimę przed zepsuciem się. Jest koniecznością, jeśli chcemy, by żywność w słoikach była świeża i nadawała się do zjedzenia. Jaki jest najlepszy sposób na pasteryzację? Zaprzyjaźniona kucharka poleciła mi doskonały sposób na wekowanie. 

Wekowanie, czyli jak to robisz?

Początek jesieni to czas, kiedy przygotowujemy przetwory na zimę. Zamykamy smaki lata w słoiczkach. Przydadzą się w długie zimowe wieczory i dodadzą naszym daniem smaku i witamin. Wekowanie słoików jest sprawdzonym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, która trafia do słoików.

Zwykle słoiki wekujemy w garnku, w gorącej wodzie. Pasteryzujemy 20 minut i po wyjęciu słoiki ustawiamy do góry dnem. Też tak robiłam, ale odkąd zaprzyjaźniona kucharka zdradziła mi inny sposób na wekowanie, to tylko z niego korzystam. Jak teraz wekuję słoiki? Korzystam z pewnego sprzętu kuchennego.

słoiki
YouTube/@ChefsGearPolska
Gotowanie makaronu

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

CZYTAJ DALEJ

Wekowanie w zmywarce, czyli sposób na słoiki

Wekowanie w garnku ma ten minus, że zmieści się w nim mało słoików. Czynność należy powtarzać, jeśli mamy sporo słoików do zawekowania. Czy jest inny sposób na pasteryzację? Jak najbardziej! Poleciła mi go znajoma kucharka.

Teraz słoiki wekuję w zmywarce. Dzięki temu na raz mogę pasteryzować wiele przetworów. Jak wekować słoiki w zmywarce? Do wyparzony wcześniej słoików wkładamy naszą żywność, a potem przecieramy brzegi papierowym ręcznikiem. 

Jak wekować słoiki w zmywarce?

Następnie mocno zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zmywarki. Ustawiamy w niej najwyższy program. Temperatura zalecana do wekowania to 70 stopni. Po zawekowaniu wyjmujemy słoiki ze zmywarki i odstawiamy do góry dnem. 

Przetwory zostawiamy do wystygnięcia. Sposób na wekowanie w zmywarce jest sprawdzony, skuteczny a słoiki są dobrze zawekowane. Teraz tylko w ten sposób pasteryzuję przetwory. Jest szybki i bardzo wydajny. Pisaliśmy o przetworach, które nie wymagają pasteryzacji. Polecaliśmy sposób siostry Anastazji na kiszenie kapusty. 

słoiki
YouTube/@ChefsGearPolska
kapusta i mielone

Kładę mielone na kapuste i wrzucam do piekarnika. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

CZYTAJ DALEJ
liście babki

Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >