To szybkie ciasto robię z kilku prostych składników. Wystarczy dodać owoce i mam deser, że palce lizać
Marzy ci się szybkie ciasto? Zrób je z owoców sezonowych. Wyjdzie deser, że palce lizać. Nawet nie zauważysz, kiedy zniknie z talerzy.
Ciasto z owocami najlepsze wiosną i latem
Jeśli nie wyobrażasz sobie deseru bez kawałka ciasta , to koniecznie poznaj ten przepis. Dzięki niemu upieczesz ciasto z zaledwie kilku tanich składników. Przydadzą się tu owoce takie jak: maliny, truskawki i borówki amerykańskie . Ciasta nawet nie musisz miksować, a składniki po prostu wymieszasz.
Wkrótce pyszne ciasto z soczystymi owocami trafi na twój stół. Wychodzi pysznie, a deser raz- dwa znika z talerzy . Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zaskocz tym smakiem swoich bliskich. Każdy łasuch chętnie sięgnie po kolejną porcję ciasta z owocami. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec ciasto z owocami?
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g sezonowych owoców (np. malin, truskawek, borówek amerykańskich)
Przygotowanie ciasta zacznij od wlania maślanki do miski i wbicia do niej jajek. Pamiętaj, by produkty miały temperaturę pokojową. Potem wlej olej i wsyp cukier oraz cukier puder . Składniki wymieszaj i przesiej do nich mąkę i proszek do pieczenia.
Ponownie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Teraz przygotuj owoce . Truskawki pokój w cząstki, a maliny i borówki kładź na ciasto w całości. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto i ułóż na niej przygotowane owoce. Lekko je dociśnij. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.
Ciasto tanie, szybkie i pyszne
Ciasto z owocami po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Od razu możesz je podawać. Taki deser zachwyca delikatnością i wybornym smakiem . Soczyste owoce i lekkie ciasto na maślance, to jest to, czego potrzebujesz na wiosenny i letni deser.
Na składniki nie wydasz dużo pieniędzy, a ciasto zrobisz raz- dwa. Efekt jest pyszny, dlatego upiecz ciasto z owocami, które samo znika z talerzy . Żaden łasuch mu się nie oprze. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę szczawiową. Radziliśmy, w jaki sposób przechowywać koperek, by służył nam jak najdłużej w kuchni.
Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody
Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody