Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia
Typowa letnia „zupa z chwastów” może mieć wiele obliczy, nawet jeśli chwast do jej przygotowania jest ciągle ten sam. Tak jest w wypadku tej szczawiowej, ugotowanej z zachowaniem wszystkich zasad tradycyjnej sztuki kulinarnej.
Tradycyjna szczawiowa
Zupa szczawiowa byłaby zaledwie kompotem z zielska, gdyby nie zabielenie śmietaną i to, że gotujemy ją na mięsnej wkładce. Jednak wiejskie przepisy mają swoje prawa – dlatego prawdziwa zupa tego typu nie była raczej w większości gospodarstw przygotowywana na pierwszorzędnych porcjach mięsa.
Dlatego dziś przygotowujemy zupę szczawiową według najbardziej wiejskiego z wiejskich składników mięsnych: boczku. Rezerwa zwierzęcego tłuszczu i w zasadzie raczej piąta ćwiartka niż kulinarny rarytas, taki boczek to jednak dziś niezbędny składnik każdej kuchni gotującej na polskich zasadach.
Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udajeBarszcz szczawiowy
Wiejska zupa ugotowana na boczkowym wywarze zapewnia doskonały balans pełnego, mięsnego smaku umami z mocno kwaśnym szczawiem. Ziele to, choć używamy surowego, a nie kiszonego, dodaje zupie tyle kwasowości, że w Ukrainie nazywa się ją barszczem zielonym.
Składniki
- 1 duży pęczek szczawiu
- 200 g surowego lub wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wiejska zupa szczawiowa
Szczaw płuczemy, siekamy i podsmażamy na maśle. Do garnka wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler.
Po chwili całość zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Wtedy wyjmujemy pietruszkę i seler.
Do garnka dodajemy szczaw i gotujemy przez kilka minut. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, hartujemy chochlą wrzątku i zabielamy zupę. Po 2-3 minutach gotowania obiad jest gotowy.
Wypróbuj też przepisy na drobiowe kotlety pożarskie i faszerowany pieczony schab.