Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.06.2024 18:19

Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia

zupa szczawiowa
fot. Canva

Typowa letnia „zupa z chwastów” może mieć wiele obliczy, nawet jeśli chwast do jej przygotowania jest ciągle ten sam. Tak jest w wypadku tej szczawiowej, ugotowanej z zachowaniem wszystkich zasad tradycyjnej sztuki kulinarnej.

Tradycyjna szczawiowa

Zupa szczawiowa byłaby zaledwie kompotem z zielska, gdyby nie zabielenie śmietaną i to, że gotujemy ją na mięsnej wkładce. Jednak wiejskie przepisy mają swoje prawa – dlatego prawdziwa zupa tego typu nie była raczej w większości gospodarstw przygotowywana na pierwszorzędnych porcjach mięsa.

Dlatego dziś przygotowujemy zupę szczawiową według najbardziej wiejskiego z wiejskich składników mięsnych: boczku. Rezerwa zwierzęcego tłuszczu i w zasadzie raczej piąta ćwiartka niż kulinarny rarytas, taki boczek to jednak dziś niezbędny składnik każdej kuchni gotującej na polskich zasadach.

Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje

Barszcz szczawiowy

Wiejska zupa ugotowana na boczkowym wywarze zapewnia doskonały balans pełnego, mięsnego smaku umami z mocno kwaśnym szczawiem. Ziele to, choć używamy surowego, a nie kiszonego, dodaje zupie tyle kwasowości, że w Ukrainie nazywa się ją barszczem zielonym.

Składniki

  • 1 duży pęczek szczawiu
  • 200 g surowego lub wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wiejska zupa szczawiowa

Szczaw płuczemy, siekamy i podsmażamy na maśle. Do garnka wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler.

Po chwili całość zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Wtedy wyjmujemy pietruszkę i seler.

Do garnka dodajemy szczaw i gotujemy przez kilka minut. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, hartujemy chochlą wrzątku i zabielamy zupę. Po 2-3 minutach gotowania obiad jest gotowy.

Wypróbuj też przepisy na drobiowe kotlety pożarskie i faszerowany pieczony schab.