Smakosze.pl Przepisy Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki
Canva / bonchan

Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki

2 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.

Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babcine pierogi z niecodziennym dodatkiem

Bez wątpienia pierogi są uwielbianym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Istnieje wiele rodzajów zawiniątek z ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pierogi dominikańskie .

Tym razem wypróbujemy przepis na pierogi ruskie. Babcia Irenka z pewnością wiedziała co dobre. Jej pierogi charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Wszystko za sprawą bryndzy i niecodziennych przypraw . Jakie składniki musimy przygotować?

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 250 ml gorącej wody

  • 10 ml oleju

  • 10 g soli

Farsz:

  • 10 ziemniaków

  • 250 g twarogu tłustego

  • 125 g bryndzy

  • gałka muszkatołowa

  • 15 g masła

  • 2 cebule

  • odrobina cukru

  • biały pieprz

  • sól

Pierogi ruskie według receptury babci Irenki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już wystygną, ubijamy je jak na purée. Cebulę kroimy w niewielką kostkę . Podsmażamy ją na maśle z dodatkiem soli i cukru. Gdy będzie złocista, łączymy ją razem z ziemniakami.

Twaróg rozgniatamy razem z bryndzą i dodajemy do ziemniaków. Farsz solidnie doprawiamy pieprzem. Wzbogacamy go również o odrobinę gałki muszkatołowej i sól. Całość starannie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę .

Mąkę przesiewamy razem z solą do sporej miski. Dolewamy do niej olej oraz gorącą wodę. Urabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję zbliżoną do plasteliny . Gotowy wyrób rozwałkowujemy na blacie i wycinamy z niego okręgi.

Na środku każdego kawałka ciasta umieszczamy farsz i lepimy pierogi. Wkładamy je do osolonego wrzątku partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny gotować się jeszcze przez 3 minuty. Godny uwagi jest również przepis z 1920 roku na pierogi ruskie .

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie

Canva / macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy