Cudowny przepis na pierogi dominikańskie, podajemy wyjątkową recepturę
Pierogi w Polsce zna każdy, dlatego czasem warto wychodzić poza swoją strefę komfortu i przygotować coś nowego. Dominikańska wersja tego dania jest staropolską klasyką. Dodając do nich białej kiełbasy, uzyskuje się prawdziwy rarytas. Do receptury dotarł śląski kucharz Remigiusz Rączka.
Największą różnicą pierogów dominikańskich od tradycyjnych jest sposób przygotowywania ciasta. Zazwyczaj składa się ono z mąki, wody i ewentualnie jajek - ta wersja nakazuje dodanie białego twarogu bezpośrednio do masy.
Dzięki temu ciasto jest bardziej zbite i wytrzymałe, ma również o wiele bardziej intensywny smak - przy czym zachowuje charakterystyczną kremowość, którą ciężko znaleźć w pierogach bez tak sporządzonego ciasta.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Przepis na pierogi dominikańskie
Składniki:
Ciasto:
300 G twarogu
1 jajko
1 mąki pszennej
1 łyżka masła
sól
Farsz:
600 g białej kiełbasy
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
Zacznij od sporządzenia farszu. Z kiełbasy zdejmij jelito i wrzuć ją do miski. Dodaj majeranek, czosnek oraz chrzan i całość dokładnie rozdrobnij widelcem.
Do osobnej miski wrzuć twaróg masło i wbij jajko. Wymieszaj je, aż uzyskają jednorodną masę. Dodaj do nich mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.
Przy pomocy szklanki wytnij kółka, napełnij je farszem, sklej rogi i gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z okrasą. Smacznego.
Źródło: Karolina Grabowska, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl