Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-03T133309.236

Olha_Afanasieva, Getty Images Pro

Cudowny przepis na pierogi dominikańskie, podajemy wyjątkową recepturę

3 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi w Polsce zna każdy, dlatego czasem warto wychodzić poza swoją strefę komfortu i przygotować coś nowego. Dominikańska wersja tego dania jest staropolską klasyką. Dodając do nich białej kiełbasy, uzyskuje się prawdziwy rarytas. Do receptury dotarł śląski kucharz Remigiusz Rączka.

Największą różnicą pierogów dominikańskich od tradycyjnych jest sposób przygotowywania ciasta. Zazwyczaj składa się ono z mąki, wody i ewentualnie jajek - ta wersja nakazuje dodanie białego twarogu bezpośrednio do masy.

Dzięki temu ciasto jest bardziej zbite i wytrzymałe, ma również o wiele bardziej intensywny smak - przy czym zachowuje charakterystyczną kremowość, którą ciężko znaleźć w pierogach bez tak sporządzonego ciasta.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T124059.180

Tradycyjny, a zarazem najlepszy przepis na ogórki kiszone

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pierogi dominikańskie

Składniki:

Ciasto:

  • 300 G twarogu

  • 1 jajko

  • 1 mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • sól

Farsz:

  • 600 g białej kiełbasy

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka chrzanu

Zacznij od sporządzenia farszu. Z kiełbasy zdejmij jelito i wrzuć ją do miski. Dodaj majeranek, czosnek oraz chrzan i całość dokładnie rozdrobnij widelcem.

Do osobnej miski wrzuć twaróg masło i wbij jajko. Wymieszaj je, aż uzyskają jednorodną masę. Dodaj do nich mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.

Przy pomocy szklanki wytnij kółka, napełnij je farszem, sklej rogi i gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z okrasą. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T135918.806

Źródło: Karolina Grabowska, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >