Tradycyjne kotlety schabowe od Magdy Gessler
Kotlety schabowe Magdy Gessler nie mają sobie równych, ponieważ restauratorka korzysta z sekretnego przepisu. Gessler marynuje najpierw mięso w mleku i cebuli. Dzięki nim schabowe stają się soczyste, delikatne i przepełnione smakiem.
Kotlety schabowe w swojej klasycznej wersji zna prawdopodobnie każdy Polak, dlatego nic dziwnego, że wielu z nich szuka czegoś nowego. Receptura Magdy Gessler sprawdzi się w tym celu idealnie.
Gwiazda TVN przed panierowaniem marynuje rozbite kotlety w mieszance mleka oraz pokrojonej cebuli. Mleko zmiękcza mięso, a cebula nadaje mu znacznie lepszego i intensywniejszego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie.
Składniki:
-
5 plastrów schabu
-
400 ml mleka
-
1 duża cebula
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
sól
-
pieprz
-
smalec
Pojedyncze kotlety rozłóż wygodnie i rozbij je na desce. Przełóż je do głębokiej miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie wrzuć ją do mięsa. Zalej je mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na cały dzień.
Następnego dnia wyjmij mięso i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Wbij jajka do miski, rozbełtaj je, dopraw je solą i pieprzem. Na osobny talerz wsyp bułkę tartą, a na trzeci mąkę. Panieruj mięso, oprószając je mąką, maczając je na w jajku i obtaczając je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim schabowe. Gdy jedna strona złapie złoty kolor, przekręć kotlety na drugą. Po smażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva/richardschramm, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl