Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, korzystały z niego nasze babcie
Tradycyjna sałatka jarzynowa to hit, który gości na naszych stołach z okazji świąt lub imienin. Mistrzyniami w jej przygotowaniu były nasze kochane babcie. Jak je robiły?
Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk, który jest obowiązkowym punktem imieninowego lub urodzinowego menu. Mistrzyniami w jej przygotowaniu z pewnością są nasze babcie. Nie ma wątpliwości, że to właśnie tradycyjny przepis na kultową sałatkę nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Składniki:
-
3 marchewki
-
3 ziemniaki
-
2 pietruszki
-
kawałek selera
-
1 jabłko
-
4 ogórki konserwowe
-
4 jajka
-
por
-
pieprz i sól do smaku
-
łyżeczka cukru
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka musztardy
Sposób wykonania:
Pokrój por w półplasterki, a następnie sparz go. Umyj marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz selera i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Pokrój ugotowane warzywa w drobną kostkę. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, podobnie jak ugotowane na twardo jajka i ogórki konserwowe.
Wszystkie składniki dodaj do miski z warzywami wraz z odciśniętym z wody porem i ponownie dopraw je do smaku dodając majonez i musztardę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę jarzynową włóż do lodówki na około 3 godziny lub (jeśli jest taka możliwość) na całą noc. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne pyszne sałatki m.in. gyros oraz klasyczną sałatkę szopską.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis