Smakosze.pl
Surówka w przepysznej odsłonie

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Przepisy Joli

Pyszna i kolorowa surówka z cukinii - ideał do obiadów

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia.

Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędna surówka w kolorowej odsłonie

Bez wątpienia surówka jest istotnym elementem obiadu. Wszakże każdy potrzebuje w codziennym jadłospisie porcji warzyw, które dostarczają nam cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła wyborna surówka z selera.

Nie od dziś wiadomo, że surówka może składać się z różnych warzyw. Ogranicza nas przeważnie własna inwencja. Dziś sięgniemy po wyśmienity dodatek, w którym pierwsze skrzypce gra uwielbiana cukinia. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 cukinie

  • marchewka

  • jabłko

  • 2 ogórki kiszone

  • pół cebuli

  • 15 ml soku z cytryny

  • 30 ml majonezu

  • 30 ml jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-08-08T212014.757

Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, korzystały z niego nasze babcie

CZYTAJ DALEJ

Kolorowa surówka z cukinii zachwyci najbliższych

Na początku cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, marchewką oraz ogórkami kiszonymi. Cebulę drobno siekamy. Cukinię posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody.

Starte jabłko polewamy sokiem z cytryny. Rozdrobnione składniki surówki przekładamy do jednej miski. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, jogurt, sól i pieprz. Powstały sos dodajemy do warzyw.

Wszystko starannie mieszamy. Po chwili nasza surówka będzie gotowa. Warto umieścić ją na pół godziny w lodówce, wówczas smaki się ze sobą przegryzą. Recepturę na taką surówkę można znaleźć na YouTube na kanale Przepisy Joli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Wielbiciele warzywnych dodatków powinni wypróbować przepis na specjał z kapusty pekińskiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >