Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i kolorowa surówka z cukinii - ideał do obiadów
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:06

Pyszna i kolorowa surówka z cukinii - ideał do obiadów

Surówka w przepysznej odsłonie
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Przepisy Joli

Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia.

Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędna surówka w kolorowej odsłonie

Bez wątpienia surówka jest istotnym elementem obiadu. Wszakże każdy potrzebuje w codziennym jadłospisie porcji warzyw, które dostarczają nam cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła wyborna surówka z selera.

Nie od dziś wiadomo, że surówka może składać się z różnych warzyw. Ogranicza nas przeważnie własna inwencja. Dziś sięgniemy po wyśmienity dodatek, w którym pierwsze skrzypce gra uwielbiana cukinia. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 cukinie

  • marchewka

  • jabłko

  • 2 ogórki kiszone

  • pół cebuli

  • 15 ml soku z cytryny

  • 30 ml majonezu

  • 30 ml jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Kolorowa surówka z cukinii zachwyci najbliższych

Na początku cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, marchewką oraz ogórkami kiszonymi. Cebulę drobno siekamy. Cukinię posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody.

Starte jabłko polewamy sokiem z cytryny. Rozdrobnione składniki surówki przekładamy do jednej miski. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, jogurt, sól i pieprz. Powstały sos dodajemy do warzyw.

Wszystko starannie mieszamy. Po chwili nasza surówka będzie gotowa. Warto umieścić ją na pół godziny w lodówce, wówczas smaki się ze sobą przegryzą. Recepturę na taką surówkę można znaleźć na YouTube na kanale Przepisy Joli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Wielbiciele warzywnych dodatków powinni wypróbować przepis na specjał z kapusty pekińskiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram