Sałatka szopska według przepisu samej Magdy Gessler, niezapomniany smak
Sałatka szopska jest to sałatka pochodząca z Bułgarii. W polskiej kuchni rozpropagowała ją słynna restauratorka Magda Gessler. Choć sałatka nazywa się szopska, wcale nie pochodzi od Szopów, czyli grupy etnicznej zamieszkującej rejony południowej Bułgarii. Sałatka bowiem nie pochodzi z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie – jest stworzona na potrzeby gastronomii w roku 1956, w którym też zyskała szybko popularność.
W kuchni bułgarskiej sałatka szopska spożywana jest często jako przystawka, jednak wykorzystać ją można jako dodatek do dania głównego, lub danie główne samo w sobie. Wegetariańska, ekologiczna, naturalna i zdrowa z pewnością w pozytywny sposób urozmaici Twoją kuchnię. Sałatka szopska będzie też idealnym dodatkiem do letniego grillowania z rodziną i przyjaciółmi.
Sałatka szopska Roberta Makłowicza
Nie tylko Magda Gessler zainteresowała się sałatką szopską. Polakom przybliżył ją także Robert Makłowicz, słynny szef kuchni, posiadający swój autorski program kulinarny „Makłowicz w drodze”. Sałatce szopskiej zadedykował odcinek „Smaki Bułgarii” pokazując przepisy na rożne dania popularne w tej część Bałkan.
Chcesz dowiedzieć się jakich składników użyli Magda Gessler i Robert Makłowicz, by stworzyć przepyszną bułgarską sałatkę Magdy Gessler? Przeczytaj resztę artykułu!
Składniki na sałatkę szopską
Składniki do sałatki szopskiej nie są zbyt skomplikowane, dlatego najbardziej liczy się ich jakość i świeżość. Przy tak małej ilości składników, jeśli tylko jeden składnik naszej sałatki szopskiej będzie niesmaczny, wpłynie to znacząco na jakość całości. Nie chcemy, żeby to się wydarzyło, dlatego musimy dokładnie obejrzeć każdy produkt, który posłuży nam za składnik sałatki szopskiej.Głównym składnikiem sałatki szopskiej będą pomidory.
Odmiany pomidorów w kuchni europejskiej to m.in.: koktajlowe, daktylowe, podłużne, czyli rzymskie lub śliwkowe, paprykowe (podobne do koktajlowym, o nieco wydłużonym kształcie i różnych kolorach, przypominających małe papryczki), pomidory BAWOLE SERCA, San Marzano, Gargamele, czy malinowe. Pomidory hodować można na polu, pod folią, lub w szklarni. Pomidory dzielimy na – drobnoowocowe – koktajlowe, daktylowe np. cherry, średnioowocowe – większość i wielkoowocowe – np. malinowe, bawole serca, gargamele. Dowiedz się, które będą najlepsze do Twojej sałatki szopskiej!
Pomidory podłużne – rzymskieSą średniej wielkości, czerwone i słodkie. Nie mają pestek. Łatwo odchodząca skórka sprawia, że są idealne do przetworów. Są dobre na sos, jednak do sałatki szopskiej potrzebować będziemy nieco innych właściwości.
Pomidory paprykoweBardzo smaczne, dobre do zup i jako składnik przetworów. Mało nasion i gęsty miąższ będzie idealny do sosów.
Pomidory Bawole SercaWielkoowocowe pomidory przypominające właśnie serce. Słodkie i mięsiste – pyszne i idealne, by jeść je na surowo. Choć nie są powszechnie dostępne zdecydowanie polecam je na składnik sałatki szopskiej. Warto wybrać się na lokalny ryneczek, by znaleźć te niezwykłe pomidory Bawole Serca.
Pomidory GargameleRównież wielkoowocowe, pojedynczy owoc ważyć może aż pół kilograma! Mięsiste i czerwone, sprawdzą się idealnie do sałatki szopskiej.
Pomidory malinoweSwoją nazwę zawdzięczają kolorowi malin. Są słodkie i delikatne, idealnie smakują świeże, także będą pysznym składnikiem sałatki szopskiej.
Do sałatki szopskiej nadadzą się najbardziej: pomidory malinowe, pomidory gargamel oraz pomidory bawole serca.
Kolejnym istotnym składnikiem naszej sałatki szopskiej będą ogórki. Ogórki dzielą się na dwie podstawowe odmiany - zielone i gruntowe. Obie odmiany są zdrowe i niskokaloryczne, zawierają też dużo wody, więc świetnie sprawdzą się na upały. Są również źródłem antyoksydantów. Do sałatki szopskiej bardziej odpowiedni wydaje się ogórek zielony, dzięki swojej chrupkości i gładkiej skórce. Ogórki gruntowe lepsze będą do przetworów. Ogórek zielony podsiada zaledwie 14 kcal na 100 gramów, będzie więc idealny, jeśli jesteśmy właśnie na diecie. Ogórki zielone najlepiej kupić na lokalnym ryneczku. Będziemy mieli wówczas pewność, że są świeże i niepryskane.
Ser szopskiNiestety, jeden z podstawowych składników sałatki szopskiej – ser szopski solankowy nie jest zbyt popularny w polskich sklepach, jeśli jednak się uprzemy, na pewno gdzieś go znajdziemy. Zastąpić można go greckim serem feta powsechnie dostępnym. Ser należy zetrzeć na tarce by nadać mu charakterystyczną strukturę lekkiego puchu.
Przygotowanie sałatki szopskiej
Składniki:2 pomidory malinowe/Gargamel/Bawole Serce2 ogórki zieloneczerwona cebulaok. 200 g sera szopskiegooliwa, sok z cytrynysól, pieprz do smaku
Warzywa należy pokroić (ani pomidorów, ani ogórków nie obieramy ze skórki, lecz dokładnie myjemy!). Cebulę siekamy w piórka i wkładamy do miski. Skropić sokiem z cytryny. Dodaj pokrojony ogórek i pomidor, oblej oliwą i zamieszaj. Popieprz i posól wedle uznania. Na samą górę połóż starty ser szopski solankowy i gotowe!