Tradycyjny żur łemkowski. Zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją
Tradycyjny żur łemkowski z Dolnego Beskidu zachwyci smakiem każdego. Żurek jest bardzo prostą, bezmięsną zupą o niezwykłym aromacie. Żur gotowany na zakwasie z mąki owsianej, doprawiony kminkiem i majerankiem warto przygotować na obiad. Będzie doskonałą odmianą od rosołu i pomidorowej.
Podstawowymi składnikami kuchni łemkowskiej była mąka owsiana i żytnia, a także warzywa i owoce sezonowe. Mięso jadano wyłącznie w święta. Żurek według tradycyjnej receptury Łemków gotowany jest więc na warzywach, a sekretem wspaniałego aromatu jest domowy zakwas i przyprawy.
Zakwas na żur z mąki owsianej jest prostym zakwasem, do przygotowania którego użyjemy też wody, czosnku i liści laurowych. Nie dodajemy tutaj ani grama drożdży, ani kromki chleba razowego. Zaczyn będzie gotowy po 3-4 dniach. Zachwyci kwaskowatym smakiem i pełnym aromatem.
Tradycyjny, łemkowski żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami. Możemy zaserwować go również z jajkiem na twardo lub kawałkiem przesmażonego boczku. Żurek doprawmy kminkiem i suszonym majerankiem, będzie przepyszny.
Przepis na żurek łemkowski z owsianego zakwasu
Składniki na zakwas:
-
15 łyżek płatków owsianych
-
4 liście laurowe
-
3 ząbki czosnku
-
1 l wody
Składniki na żurek:
-
2 marchewki
-
kawałek selera
-
korzeń pietruszki
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
suszony majeranek
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
łyżka kminku
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
Do podania:
-
ugotowane ziemniaki
-
jajka na twardo
Jak zrobić tradycyjny żurek łemkowski na domowym zakwasie?
Do szklanego słoika wsyp składniki na zakwas, wymieszaj, przykryj gazą i odstaw na 3-4 dni. Gdy zakwas będzie gotowy, ugotuj zupę: jedną cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek włóż do garnka, zalej zimną wodą.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu do powstania aromatycznego wywaru. Dodaj zakwas na żurek, kminek i gotuj jeszcze kilka minut. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj do żurku. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i podaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.
Ugotuj również tradycyjną zupę grzybową według przepisu babci Helenki . Doskonałym pomysłem na obiad jak za dawnych lat jest babka ziemniaczana .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić z robaczywymi grzybami? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć
-
Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: konkolpolny