Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny żur łemkowski. Zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją
canva/Dar1930

Tradycyjny żur łemkowski. Zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją

13 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tradycyjny żur łemkowski z Dolnego Beskidu zachwyci smakiem każdego. Żurek jest bardzo prostą, bezmięsną zupą o niezwykłym aromacie. Żur gotowany na zakwasie z mąki owsianej, doprawiony kminkiem i majerankiem warto przygotować na obiad. Będzie doskonałą odmianą od rosołu i pomidorowej.

Podstawowymi składnikami kuchni łemkowskiej była mąka owsiana i żytnia, a także warzywa i owoce sezonowe. Mięso jadano wyłącznie w święta. Żurek według tradycyjnej receptury Łemków gotowany jest więc na warzywach, a sekretem wspaniałego aromatu jest domowy zakwas i przyprawy.

Zakwas na żur z mąki owsianej jest prostym zakwasem, do przygotowania którego użyjemy też wody, czosnku i liści laurowych. Nie dodajemy tutaj ani grama drożdży, ani kromki chleba razowego. Zaczyn będzie gotowy po 3-4 dniach. Zachwyci kwaskowatym smakiem i pełnym aromatem.

Tradycyjny, łemkowski żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami. Możemy zaserwować go również z jajkiem na twardo lub kawałkiem przesmażonego boczku. Żurek doprawmy kminkiem i suszonym majerankiem, będzie przepyszny.

Przepis na żurek łemkowski z owsianego zakwasu

Składniki na zakwas:

  • 15 łyżek płatków owsianych

  • 4 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 l wody

Składniki na żurek:

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • suszony majeranek

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • łyżka kminku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • ugotowane ziemniaki

  • jajka na twardo

Jak zrobić tradycyjny żurek łemkowski na domowym zakwasie?

Do szklanego słoika wsyp składniki na zakwas, wymieszaj, przykryj gazą i odstaw na 3-4 dni. Gdy zakwas będzie gotowy, ugotuj zupę: jedną cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek włóż do garnka, zalej zimną wodą.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu do powstania aromatycznego wywaru. Dodaj zakwas na żurek, kminek i gotuj jeszcze kilka minut. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj do żurku. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i podaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Ugotuj również tradycyjną zupę grzybową według przepisu babci Helenki . Doskonałym pomysłem na obiad jak za dawnych lat jest babka ziemniaczana .

Zakwas na żurek
canva/Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: konkolpolny

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy