Tradycyjna babka ziemniaczana. Mamy przepis rodem z Podlasia
Czy może być coś pyszniejszego niż tradycyjna babka ziemniaczana? Znakomity podlaski specjał swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi boczku. Zazwyczaj serwuje się go jako dodatek do obiadu, lecz można go również podać solo. Koniecznie spróbujcie — domownicy będą zachwyceni.
Tradycyjnej babki ziemniaczanej nie odmówi sobie chyba żaden amator pełnych smaku i sycących dań z ziemniaków. Pochodząca z Podlasia receptura zakłada, że w potrawie znaleźć musi się boczek. Nie można zaś jej podać z sosem z pieczarek — trzeba wykorzystać leśne grzyby. Zachęcamy do spróbowania.
Przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z Podlasia
Składniki:
2 kg ziemniaków
ćwierć kilograma wędzonego boczku
3 jaja
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
1 -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
trochę pieprzu
Wiemy, jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną. Przepis jest niezwykle prosty
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odsączamy umyć i dodajemy łyżkę mąki. Cebulę obieramy i siekamy.
Boczek kroimy w kosteczkę zrumieniamy na rozgrzanej patelni, a następnie przenosimy go do ziemniaków w misce. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni wrzucamy do miski.
Składniki mieszamy, po czym wbijamy jaja oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Jeżeli całość wyszła dość rzadka, wsypujemy jeszcze łyżkę mąki. Masę na tradycyjną babkę ziemniaczaną przenosimy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 90 minut bez przykrycia. Podajemy na gorąco.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na świetne dodatki do tradycyjnej babki ziemniaczanej. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić smakowitą kapustę kiszoną, wprost idealną do tego dania. Ten natomiast zdradza sekret aromatycznego sosu z grzybów leśnych — typowy dodatek serwowany na Podlasiu wraz z ziemniaczanym smakołykiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa