Wyjątkowy trik na ciemniejące jabłka. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami popularnego produktu
Czy wiesz, że ciemniejące jabłka nie tylko brzydko wyglądają, ale i są pozbawione cennych witamin i silnych przeciwutleniaczy? Jabłka, które zaczynają ciemnieć, tracą również smak. Wystarczy jednak jeden prosty trik, czyli skropienie owoców sokiem z cytryny, a będą świeże i zdrowe jeszcze przez wiele godzin po pokrojeniu.
Na pewno zauważyłeś, że już kilka minut po obraniu i pokrojeniu jabłka, staje się ono ciemne i wygląda mało apetycznie. Dzieje się tak, ponieważ podczas kontaktu z powietrzem, dochodzi do rozpoczęcia procesu utleniania.
Proces ten, fachowo nazywany ciemnieniem enzymatycznym, powoduje nie tylko zmianę barwy i po chwili smaku, ale i utratę cennych antyoksydantów i witamin. Jabłko traci więc nie tylko wygląd i smak, ale i wszystkie wartości odżywcze. Jest na to jednak skuteczny sposób.
Sok z cytryny nie tylko zatrzymuje proces ciemnienia enzymatycznego w jabłkach, ale również w innych owocach, przy czym nie zmienia ich smaku, jest naprawdę niewyczuwalny. Sokiem skrop np. tarte jabłka na szarlotkę z budyniem lub sałatkę owocową.
Z jabłek przygotujesz również rewelacyjny kompot- tu poznasz przepis na kompot z jabłek z dodatkiem cynamonu , będzie idealny do obiadu.
Sok z cytryny sposobem na ciemniejące jabłka
Witamina C zawarta w soku z cytryny, doskonale chroni przed utratą witamin i przeciwutleniaczy, a także skutecznie opóźnia rozpoczęcie ciemnienia enzymatycznego.
Wystarczy, że starte lub pokrojone jabłko skropisz sokiem z cytryny, a efekt będzie widoczny przez wiele godzin. Ten trik warto zastosować zarówno podczas przygotowywania sałatek, surówek i ciasta.
Sok z cytryny to nie tylko świetny patent na ciemniejące jabłka i inne owoce. Przygotujesz z niego orzeźwiające lemoniady, dodasz do herbaty, a także przygotujesz wiele wyśmienitych deserów, np. cytrynowy sernik na zimno.
Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
-
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
-
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: krokdozdrowia.com