Smakosze.pl
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii

canva/Elena_Danileiko

Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii

13 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak doprawić kurczaka na parze? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Jeśli jesteś na diecie, lub nie masz ochoty na smażone mięso, kurczak na parze jest idealnym pomysłem na obiad. Mięso doprawisz błyskawicznie i będzie przepyszne. Poznaj przepis na kurczaka bez grama tłuszczu, czyli lekko, szybko i zdrowo.

Kurczak gotowany na parze może być równie smaczny, jak pieczony, czy smażony. Wystarczy, że natrzesz mięso odpowiednimi przyprawami i wstawisz do lodówki na minimum godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował. Mięso bez dodatku tłuszczu jest lekkostrawne, mało kaloryczne i zdrowe.

Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi

Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi

CZYTAJ DALEJ

Kurczaka ugotuj na parze razem z bukietem warzyw mrożonych lub sezonowych. Brokuł, kalafior, fasolka, marchewka i inne warzywa oprószone ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie z pary, są chrupiące i pełne witamin.

Jak ugotować kurczaka razem z warzywami? Na sito w garnku do gotowania na parze najpierw połóż mięso i gotuj 2-3 minuty, następnie dodaj warzywa i gotuj, aż staną się miękkie, ale nie będą przegotowane. W ten sposób otrzymasz pyszny, zdrowy i zbilansowany obiad.

Na parze przygotujesz nie tylko kurczaka, zrobisz również wyśmienitą rybę- tu poznasz przepis na dorsza z pary w orientalnym stylu z dymką, kolendrą i imbirem. Danie rozpływa się w ustach, jest również bardzo pożywne i lekkostrawne.

Przepis na kurczaka na parze

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z kurczaka

  • przyprawa curry

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka mielona

  • rozmaryn suszony

  • sól, pieprz

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić kurczaka na parze?

Mięso umyj, oczyść i osusz, następnie każdy kawałek skrop delikatnie sokiem z cytryny i natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj curry, paprykę mieloną, rozmaryn i czosnek granulowany.

Przyprawami natrzyj kurczaka i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ugotuj mięso na parze i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Lekki obiad- kurczak i warzywa ugotowane na parze

Źródło zdjęcia: canva/ Yulia_Davidovich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >