Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Pod żadnym pozorem nie możemy jeść pędów ziemniaka. Co więc zrobić z warzywem, które ma kiełki? Kiedy możemy zjeść takiego ziemniaka, a kiedy powinniśmy go wyrzucić?
Ziemniaki są warzywem bardzo uniwersalnym, z którym możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw, między innymi placki, kopytka, pyzy, kluski śląskie. Ziemniaki możemy również ugotować, upiec, grillować, smażyć i podać je z każdym rodzajem mięsa, rybą i wegetariańskimi kotletami.
Z ziemniaków zrobimy również pyszne zapiekanki i rewelacyjny, wielkopolski i kujawski przysmak- pyry z gzikiem. Danie jest doskonałe na obiad w upalne dni. Gotowane ziemniaki w mundurkach z twarogiem, szczypiorkiem i aromatycznymi przyprawami rozpływają się w ustach.
Pojawienie się pędów na ziemniakach jest procesem zupełnie normalnym. To właśnie z pędów powstaje młoda roślina. Im kiełki są większe, tym bardziej pomarszczony i miękki ziemniak. Dzieje się tak dlatego, że pędy pobierają żywią się warzywem. Co powinniśmy zrobić z kiełkującymi warzywami?
Czy można jeść ziemniaki z kiełkami?
Zjedzenie ziemniaka z kiełkami może nam poważnie zaszkodzić. W kiełkach znajdują się toksyny, które powodują problemy żołądkowe, a nawet poważne zatrucia.
Nie oznacza to jednak, że kiełkujące ziemniaki musimy wyrzucić. Jeśli ziemniak nie jest zbyt miękki i pomarszczony, wystarczy, że odkroimy kiełki, a warzywo grubiej obierzemy i ugotujemy. Takie ziemniaki nie mają w sobie toksyn i możemy je zjeść.
Pomarszczone, stare i miękkie ziemniaki, podobnie jak kiełki, nie nadają się do jedzenia i najlepiej je wyrzucić.
Źródło zdjęcia: canva/ morisfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: 5mindlazdrowia.pl, gotowanie.onet.pl