Smakosze.pl

canva/gojak

Prosty kompot z jabłek i cynamonu. Idealny do obiadu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli zastanawiasz się, jaki napój podać do dzisiejszego obiadu, zapomnij o gotowych, słodzonych napojach. Mamy zdrowszą i tańszą propozycję. Przygotuj kompot z jabłek i cynamonu. Będzie idealny do obiadu, a zrobisz go szybko z kilku prostych składników.

Sklepowe półki uginają się od wyboru różnych napojów i soków. Wiele osób wybiera więc wygodne rozwiązanie i do obiadu podaje jeden z gotowych napojów. Jednak zawierają one duże ilości cukru i innych, zbędnych dodatków.

Może czas więc wrócić do starych i dobrych kompotów? Są proste i szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania wystarczy sezonowy owoc, woda i trochę cukru. O tej porze roku najtańsze są jabłka, z których można przygotować wyborny napitek. Jego delikatny smak warto przełamać dodatkiem korzennych przypraw, np. cynamonu.

Prosty kompot z jabłek i cynamonu. Idealny do obiadu

Składniki:

  • 3-4 duże, kwaskowe jabłka, np. Szara Reneta

  • ok. 2 l wody

  • laska cynamonu

  • cukier do smaku

Przygotowanie kompotu

Jabłka umyj, każde przekrój na cztery części. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojone jabłka wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj je na średnim ogniu, aż się zagotują. Potem zmniejsz ogień i gotuj je jeszcze ok. 25 minut.

Po tym czasie dodaj do kompotu laskę cynamonu i trochę cukru do smaku. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu.

Garnek zestaw z ognia i pozostaw pod przykryciem, by kompot naciągnął smaków i przestygł.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, jabłka możesz obrać. Dzięki temu wygodniej będzie się je jadło łyżeczką. Smak i aromat kompotu będzie jednak nieco słabszy. Po inne pomysły na zdrowe napoje zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kompot z suszu , a także na napój na bazie cytryny .

cynamon
cynamon

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]