Smakosze.pl Przepisy Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek
Screen z filmu na kanale Kuchnia Elexis na YouTube

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

16 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kopytka są prawdziwym smakiem z dzieciństwa - wielu z nas zajadało się nimi na okrągło i bez umiaru. Klasycznie podane kluski są pyszne, jednak udoskonalenie ich, o chociażby truskawki czy szpinak, z pewnością znajdzie swoich amatorów. Niezależnie czy preferujesz jeść je na słodko, czy na słono, z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Kopytka w tradycyjnej wersji podaje się polane roztopionym masłem i skarmelizowaną cebulką - takie połączenie sprawdza się już od wielu lat. Dla tych, którym znudziło się takie danie, mamy doskonałe pomysły na urozmaicenie posiłku. Wystarczy podać je z nowymi dodatkami, a smak i jakość kopytek zmieni się nie do poznania.

Dla wolących słodkie smaki zalecamy skorzystanie z truskawek. Po zmiksowaniu na mus można polać nim gorące kluski. Pysznie smakują również z sosem grzybowym, lub duszonym szpinakiem. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Przepis na klasyczne kopytka

Składniki:

  • jeden kg ziemniaków

  • dwa jajka

  • 300 gramów mąki pszennej

  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki soli

Zacznij od umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Wrzuć do garnka z mocno osoloną wodą i ugotuj do całkowitej miękkości. Odstaw je następnie na bok i poczekaj, aż będą zupełnie wystudzone.

Chłodne kartofle przepuść przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Wrzuć je do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także dwa jajka. Dopraw ciasto solą i zacznij je wyrabiać przy pomocy dłoni.

Gdy składniki połączą się, odrywaj fragmenty masy i formuj z nich wałki. Odcinaj kluski o długości około trzech centymetrów. Podsyp je mąką pszenną. Wrzucaj je do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia.

Gdy zdecydujesz się na mus z truskawek lub innych owoców, dodaj do niego odrobinę miodu lub cukru. Naturalnie owoce nie są, aż tak słodkie, więc odrobina posłodzenia zwiększy przyjemność z jedzenia. Możesz wlać także śmietanę, aby otrzymać gładszą konsystencję. Smacznego.

obraz 2021-06-16 094737
Kopytka z truskawkami

Źródło: Screen z filmu na kanale Anka Gotuje na YouTube Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com; przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy