Smakosze.pl Porady Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
YouTube/@livefree6878

Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

31 stycznia 2024

Jajka są smacznym pomysłem na pożywne śniadanie. Często je przyrządzam, a dzięki tej sztuczce pewna czynność stała się dużo prostsza i szybsza. Weź ugotowane jajko, włóż do słoika z wodą i zobacz, co się stanie.

Jedz jajka dla smaku i zdrowia

Jajka jadamy na śniadanie, dodajemy je do rozmaitych dań i przyrządzamy z nich sałatki. Lubimy jeść jajka na miękko, ale nie pogardzimy też jajkiem w wydaniu na twardo. Oprócz smaku jajka dostarczają nam energii, witamin: A, E, D, K, B12 oraz wielu minerałów. Jajka są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Jednak, gdy decydujemy się na jajka gotowane, to czeka nas w związku z tym pewna czynność. Przed zjedzeniem jajka musimy je obrać. Wiele osób nie lubi tego robić, bo zabiera to trochę czasu, a tego zwykle na rano brakuje. Jednak pewna sztuczka może ułatwić nam życie w kuchni. Skorzystałam z niej i teraz wszystkim ją polecam.

jajko
YouTube/@livefree6878
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzić

Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą, czyli sztuczka w kuchni

Sztuczka, którą polecam, jest bardzo prosta i skuteczna . Musisz ugotować jajko i przygotować słoik z wodą. Powinna ona sięgać do ¼ wysokości słoika. Teraz włóż ugotowane  jajko, zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj.

Ta czynność doprowadzi do popękania skorupki na jajku. Następnie odkręć słoik, wylej wodę i wyjmij jajko. Obieranie pójdzie jak z płatka. Zajmie dosłownie chwilę, a  jajko nie będzie już parzyć cię w palce. Wystarczą dosłownie dwa ruchy, by pozbyć się skorupki z jajka.

Sztuczka, która pomoże w kuchni

Dzięki tej banalnie prostej sztuczce zaoszczędzisz nie tylko czas, ale nie oparzysz palców. Woda w słoiku ochłodzi jajko, a potrząsanie sprawi, że łatwo będzie można pozbyć się skorupki z jajka. Cały proces pójdzie szybko jak nigdy dotąd. Teraz tylko w ten sposób obieram jajka.

Warto skorzystać z tej sztuczki, gdy przyrządzasz śniadanie, ale też, gdy musisz obrać kilka jajek do sałatki . Weź słoik, nalej wodę i wrzuć jajko. Po chwili szybko i bez problemu je obierzesz. Pisaliśmy o tym, czy można jeść filet z  kurczaka, który ma białe ślady. Podawaliśmy też przepis na staropolskie pączki od Tomasza Strzelczyka.

jajko
YouTube/@livefree6878
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest przepyszna i starcza na kilka dni
Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy