Smakosze.pl Przepisy Ukryta funkcja maszynki do mięsa
Facebook / @kiedysbylojakosfajniej

Ukryta funkcja maszynki do mięsa

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Maszynka do mielenia mięsa nie służy jedynie do tej jednej czynności. Za jej pomocą można przygotować przepyszne ciastka. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis i wykonanie krok po kroku.

Ciastka z maszynki są klasycznym deserem, którego smak, jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak oraz duża kruchość sprawiają, że świetnie komponują się z wieczorną herbatą, a także poranną kawą.

Aby wykonać ciastka o idealnym kształcie, należy zamontować na maszynce nakładkę przeznaczoną do owych ciasteczek. Jeśli jej jednak nie masz, możesz skorzystać z nakładki do kiełbas - choć wtedy kształt wypieku nie będzie tak równy.

Przepis na ciastka z maszynki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 0.5 kg pszennej mąki tortowej

  • 250 g masła

  • 125 g cukru pudru

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Gotowanie rozpocznij od przesiania mąki, sody oczyszczonej i cukru pudru do głębokiej miski. Wrzuć do nich zimne masło i zacznij siekać je nożem. Gdy wszystko się połączy, żółtka oraz wsyp cukier wanilinowy i wymieszaj.

Zagniataj masę, aż uzyskasz elastyczne i gładkie w dotyku ciasto. Wstaw masę do lodówki na 10 minut. W międzyczasie zamontuj maszynkę do blatu.

Wkładaj ciasto partiami do maszynki i kręć. Podziel masę na równe części. Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Smacznego.

Maszynka do mięsa

Źródło: canva/hbz3d, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy