Ukryta funkcja maszynki do mięsa
Maszynka do mielenia mięsa nie służy jedynie do tej jednej czynności. Za jej pomocą można przygotować przepyszne ciastka. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis i wykonanie krok po kroku.
Ciastka z maszynki są klasycznym deserem, którego smak, jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak oraz duża kruchość sprawiają, że świetnie komponują się z wieczorną herbatą, a także poranną kawą.
Aby wykonać ciastka o idealnym kształcie, należy zamontować na maszynce nakładkę przeznaczoną do owych ciasteczek. Jeśli jej jednak nie masz, możesz skorzystać z nakładki do kiełbas - choć wtedy kształt wypieku nie będzie tak równy.
Przepis na ciastka z maszynki
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
-
0.5 kg pszennej mąki tortowej
-
250 g masła
-
125 g cukru pudru
-
2 żółtka
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Gotowanie rozpocznij od przesiania mąki, sody oczyszczonej i cukru pudru do głębokiej miski. Wrzuć do nich zimne masło i zacznij siekać je nożem. Gdy wszystko się połączy, żółtka oraz wsyp cukier wanilinowy i wymieszaj.
Zagniataj masę, aż uzyskasz elastyczne i gładkie w dotyku ciasto. Wstaw masę do lodówki na 10 minut. W międzyczasie zamontuj maszynkę do blatu.
Wkładaj ciasto partiami do maszynki i kręć. Podziel masę na równe części. Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Smacznego.
Źródło: canva/hbz3d, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najgorsze błędy podczas przygotowania sałatki jarzynowej. Przez nie ma mdły smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
źródło: przyslijprzepis.pl