Smakosze.pl

Canva / nedomacki

Najgorsze błędy podczas przygotowania sałatki jarzynowej. Przez nie ma mdły smak

17 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Któż z nas nie zna doskonałego smaku domowej sałatki jarzynowej. Gotowane warzywa przełamane kwaśnym smakiem ogórka, a wszystko to połączone kremowym majonezem. Jak jednak mieć pewność, ze przygotowywana przez nas sałatka dorówna w smaku naszym wyobrażeniom i oczekiwaniom? Poniżej prezentujemy garść porad na ten temat.

Sekret sałatki jarzynowej tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Musimy umiejętnie zrównoważyć smak słodki, kwaśny i słony. Na opanowanie tej sztuki jest kilka prostych sposobów.

Jakie smaki składają się na idealną sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa składa się z trzech podstawowych smaków. Słodycz, kwaskowatość oraz słoność powinny się nawzajem łączyć i uzupełniać. Nieodpowiednia ilość któregoś ze składników może zniweczyć nasze próby przygotowania perfekcyjnej sałatki jarzynowej.

Słodki smak sałatki jarzynowej uzyskujemy dzięki dodatkowi marchwi, jabłka i zielonego groszku. Za smak kwaśny odpowiada ogórek kiszony. Sałatkę jarzynową na sam koniec soli się do smaku, warto jednak zrobić to po dodaniu majonezu. Sos ten bowiem sam w sobie jest nieco słonawy.

Do sałatki jarzynowej dodaje się też gotowane na twardo jajka, które zapewniają jej odpowiednią sytość. W niektórych domach, w jej skład obowiązkowo wchodzą także gotowane ziemniaki. One również zapewniają pożądaną treściwość tego dania.

Proporcje składników, czyli sposoby na sałatkę jarzynową.

Aby w sałatce jarzynowej smaki były odpowiednio zrównoważone, najlepiej dodawać porównywalna ilość poszczególnych składników. Możemy odmierzać ją za pomocą pojemności, np. szklanki lub miseczki.

Inna metodą utrzymania proporcji smaków jest ważenie poszczególnych produktów. Jeśli dodamy porównywalną wagę warzyw i jabłka, znacznie łatwiej będzie nam korygować ewentualne uchybienia w smaku.

Wszystkie nuty smakowe sałatki jarzynowej łączy się za pomocą majonezu. Należy pamiętać aby nie przesadzić z jego dodawaniem. Zbyt duża ilość sosu zdominuje smak warzyw, zamiast go podkreślić. Majonez do sałatki jarzynowej dodawaj więc stopniowo.

Jeśli mimo zastosowania wszystkich wskazówek, wymieszana sałatka jarzynowa nadal jest nieco mdła w smaku, można zastosować jeszcze jeden patent. Smak sałatki doskonale podkręci niewielki dodatek musztardy. Możesz łatwo zapobiec zbyt wodnistej sałatce jarzynowej . Lekką wersję sałatki przygotujesz bez dodatku majonezu .

Canva / iStockVadim
Canva / iStockVadim

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >