Najgorsze błędy podczas przygotowania sałatki jarzynowej. Przez nie ma mdły smak
Któż z nas nie zna doskonałego smaku domowej sałatki jarzynowej. Gotowane warzywa przełamane kwaśnym smakiem ogórka, a wszystko to połączone kremowym majonezem. Jak jednak mieć pewność, ze przygotowywana przez nas sałatka dorówna w smaku naszym wyobrażeniom i oczekiwaniom? Poniżej prezentujemy garść porad na ten temat.
Sekret sałatki jarzynowej tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Musimy umiejętnie zrównoważyć smak słodki, kwaśny i słony. Na opanowanie tej sztuki jest kilka prostych sposobów.
Jakie smaki składają się na idealną sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa składa się z trzech podstawowych smaków. Słodycz, kwaskowatość oraz słoność powinny się nawzajem łączyć i uzupełniać. Nieodpowiednia ilość któregoś ze składników może zniweczyć nasze próby przygotowania perfekcyjnej sałatki jarzynowej.
Słodki smak sałatki jarzynowej uzyskujemy dzięki dodatkowi marchwi, jabłka i zielonego groszku. Za smak kwaśny odpowiada ogórek kiszony. Sałatkę jarzynową na sam koniec soli się do smaku, warto jednak zrobić to po dodaniu majonezu. Sos ten bowiem sam w sobie jest nieco słonawy.
Do sałatki jarzynowej dodaje się też gotowane na twardo jajka, które zapewniają jej odpowiednią sytość. W niektórych domach, w jej skład obowiązkowo wchodzą także gotowane ziemniaki. One również zapewniają pożądaną treściwość tego dania.
Proporcje składników, czyli sposoby na sałatkę jarzynową.
Aby w sałatce jarzynowej smaki były odpowiednio zrównoważone, najlepiej dodawać porównywalna ilość poszczególnych składników. Możemy odmierzać ją za pomocą pojemności, np. szklanki lub miseczki.
Inna metodą utrzymania proporcji smaków jest ważenie poszczególnych produktów. Jeśli dodamy porównywalną wagę warzyw i jabłka, znacznie łatwiej będzie nam korygować ewentualne uchybienia w smaku.
Wszystkie nuty smakowe sałatki jarzynowej łączy się za pomocą majonezu. Należy pamiętać aby nie przesadzić z jego dodawaniem. Zbyt duża ilość sosu zdominuje smak warzyw, zamiast go podkreślić. Majonez do sałatki jarzynowej dodawaj więc stopniowo.
Jeśli mimo zastosowania wszystkich wskazówek, wymieszana sałatka jarzynowa nadal jest nieco mdła w smaku, można zastosować jeszcze jeden patent. Smak sałatki doskonale podkręci niewielki dodatek musztardy. Możesz łatwo zapobiec zbyt wodnistej sałatce jarzynowej. Lekką wersję sałatki przygotujesz bez dodatku majonezu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowa surówka z białej kapusty. Z wyrazistym dodatkiem i lekkim sosem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama