Ułóż w rondelku i zalej sosem. Takie zrazy to moj ulubiony obiad na weekend
Takie szybkie zrazy z mięsa mielonego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Łatwo się odgrzewają, dzięki czemu można od razu przygotować obiad na dwa dni. W końcu są lepsze rzeczy do roboty w ciepłe jesienne weekendy niż długie stanie przy garnkach.
Doskonały obiad na weekend
Zrazy w sosie pieczeniowym to klasyczne danie w repertuarze polskich gospodyń i domowych kucharzy. Niektórzy jednak sięgają po przepis na nie raczej od święta. Rzeczywiście, choć wynagradzają efekt, takie kotleciki wymagają nieco przygotowań.
Aby ułatwić sobie życie, można zraziki takie przygotować z mięsa mielonego. Nie są to kotlety mielone, ale coś znacznie więcej – faszerowane zraziki, które zarówno dzięki wypełnieniu, jak i sosowi, są idealnie soczyste. Przygotowujemy ich więcej na zapas, a następnego dnia po prostu ponownie stawiamy na palniku i odgrzewamy – i gotowe!
Przed wyjściem z domu włóż kubek z monetą do zamrażalnika. Później będziesz sobie wdzięcznyZrazy z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka używa w przepisie mięsa wieprzowo-wołowego. Nasz przepis zawiera mięso czysto wieprzowe, co upodabnia go jeszcze bardziej do kotletów mielonych.
Składniki
- 1,2 kg mielonej wieprzowiny
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- 50 g musztardy
- 2 jajka
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, kumin, czosnek granulowany
- Masło klarowane do smażenia, mąka do panierowania
Obiad na dwa dni
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Przysmażamy cebulę na patelni na maśle, przyprawiając solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dorzucamy pieczarki i dusimy, aż wygotuje się z nich woda. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na kleistą masę. Tę dzielimy na porcje, które mieszczą się w garści. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ósemki.
Na folii spożywczej układamy porcje mięsa i rozpłaszczamy na placek wielkości kotleta schabowego. Każdy kolejno smarujemy łyżką musztardy, układamy plaster boczku, a na nim kawałek ogórka i łyżkę pieczarkowego farszu. Dociskając folię, formujemy zwarte zraziki.
Zrazy dokładnie obtaczamy w mące i przysmażamy na maśle klarowanym w rondelku lub głębokiej patelni, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Następnie zalewamy je szklanką wody i gotujemy przez kilkanaście minut.
W połowie szklanki wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Zrazy wyjmujemy do głębokiego naczynia, a do rondelka z sosem powoli, ciągle mieszając, dodajemy skrobiowy rozczyn. Kiedy sos osiągnie pożądaną gęstość, mieszamy go jeszcze raz i wylewamy na zrazy lub podajemy w osobnej sosjerce.
Wypróbuj też przepisy na szybką zupę grzybową i prostą sałatkę jarzynową.