Smakosze.pl Porady Upycham cytryny w słoiku i dodaję jeden składnik. To mój sposób na odporność, syrop z cebuli może się schować
YouTube/@SchnellKochen

Upycham cytryny w słoiku i dodaję jeden składnik. To mój sposób na odporność, syrop z cebuli może się schować

12 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Za oknami zalega śnieg, temperatura spadła sporo poniżej zera, czyli zima w pełni. A jak z twoją odpornością? Koniecznie spróbuj przepisu na syrop z cytryn. Jest lepszy nawet od tego z cebuli.

Zdrowie jest najważniejsze

Ze zdrowiem jest jak w słynnej fraszce. Doceniamy je dopiero wtedy, gdy je stracimy. Wtedy zastanawiamy się, gdzie zawiniliśmy, dlaczego w żaden sposób nie zapobiegliśmy chorobie. Aby takim rozważaniom zapobiec, wystarczy zwrócić się w stronę naturalnych sposobów i dzięki nim nie chorować.

mycie cytryn.jpg
Canva/@crystasingphotos
Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu

Cytryna i miód

Te dwa składniki gwarantują efekt, w postaci zbudowania odporności. Cytryna dostarczy potrzebnej w zimowym czasie witaminy C, a miód ma działanie antybakteryjne. Przyczyni się to podczas leczenia przeziębienia i gardła.

Składniki:

  • 2 duże cytryny
  • 200 g miodu

Sposób na podwyższenie odporności

Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia i wyszorowania cytryn. Zwróć uwagę, że faktura skórki jest porowata i zalega w niej najwięcej brudu. Cytrynę pokrój na plastry o grubości 5 mm i upchaj ciasno w litrowym słoiku. Całość zalej płynnym miodem . Najlepiej sprawdzi się miód wielokwiatowy lub lipowy.

Słoik zakręć i odstaw w zacienionym miejscu na 12 godzin, aby z połączenia składników powstał syrop . Po tym czasie możesz rozpocząć, budowanie odporności. W tym celu do kubka włóż, zalany miodem plaster cytryny. Łyżką nabierz miód i dodaj do kubka. Całość zalej gorącą wodą. Ten wywar pomoże także, na przeziębienie oraz na chore gardło. Przeczytaj, dlaczego faworki siostry Anastazji są legendarne oraz jak zrobić rozgrzewającą zupę w 30 minut .

miód.jpg
Canva/@corelens
Rączka pokazał, jak robi roladę wołową. Ten patent nie ma sobie równych
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest cenniejsza niż myslisz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy