Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest cenniejsza niż myslisz
Białą część pora używamy do zup, sałatek i sosów. Dostarcza nam smaku i wielu wartości odżywczych. Jednak, co zrobić z zieloną częścią tego warzywa? Na pewno jej nie wyrzucajmy Przyda się, bo jest cenna w kuchni i dla naszego zdrowia.
Por pełen smaku i witamin
Por często gości w naszej kuchni. Z tego lubianego warzywa przyrządzamy sałatki i dodajemy go do zup. Urozmaica smak zapiekanek oraz sosów. To warzywo nasycone jest witaminą C, K i B6. Pomaga w walce z uporczywym kaszlem, wspomaga układ krążenia i obniża ciśnienie.
Ma też działanie antybakteryjne i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Jednak zwykle w kuchni wykorzystujemy tylko białą część pora. Co zrobić w zieloną częścią? Mamy na to sposób, bo jest ona bardziej cenna, niż myślimy.
Zimą zawsze gotuję tę zupę. Syci bardziej niż drugie danie i cudownie rozgrzewa, robię ją w pół godzinyCo zrobić z zieloną częścią pora?
Zielona część pora ma ostrzejszy smak niż biała. Dlatego warto ją wykorzystać podczas gotowania różnych dań. Jest też bogata w witaminę A, która doskonale działa na nasz wzrok. Warto pamiętać, że niedobór tej witaminy prowadzi do rozwoju tzw. kurzej ślepoty. Objawami tej choroby jest niewyraźne widzenia po zmroku.
Włączenie zielonej części pora do naszej diety wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Chroni nas też przed zawałem serca. Polecamy prosty przepis na smaczną zupę krem z liści pora. Dzięki niemu nie zmarnujemy zielonej części tego warzywa i przyrządzimy pyszne danie.
Jak zrobić zupę krem z liści pora?
Składniki:
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 50 g sera parmezan
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy kremu zaczynamy od pokrojeniu całego pora i podsmażeniu go na patelni. Dodajemy pokrojone ziemniaki, natkę pietruszki i lubczyk. Wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy.
Następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem. Gotujemy przez 30 minut. Gdy zupa ostygnie blendujemy ją krem. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Zupa jest wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu. Polecaliśmy przepis na pyszne zapiekanki jak z PRL-u. Radziliśmy, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych.
Źródło: interia.pl