Usmaż schab i zapiecz z aromatycznym sosem. Obiad od Strzelczyka to strzał w 10
Co przygotować ze schabu? Warto przyrządzić obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka. Schab po japońsku wychodzi przyjemnie kruchy, a w sosie słodko-kwaśnym smakuje po prostu doskonale. Dlatego koniecznie sięgnij po recepturę od znanego kucharza.
Obiad od Strzelczyka, czyli schab po japońsku
Ze schabu najczęściej przyrządzamy kotlety schabowe. To już klasyka kuchni polskiej. Jednak Tomasz Strzelczyk znalazł pyszny pomysł na to mięso. Schab wychodzi soczysty, kruchy a z dodatkiem warzyw i sosu słodko-kwaśnego, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na obiad od Strzelczyka jest wart polecenia.
Znany kucharz przyrządza schab po japońsku, który kusi kolorami i wyśmienitym smakiem. Pachnie doskonale i dosłownie rozpływa się w ustach. Recepturę na ten pyszny obiad można zobaczyć na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Moja babcia robiła krupnik tylko na takim mięsie. Jak dla mnie żaden inny nie smakuje lepiejJak zrobić schab po japońsku z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 5 łyżek cukru
- 6 małych ogórków konserwowych
- kilka kawałków papryki konserwowej
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 350 ml wody
- 100 ml octu 10%
- 100 ml oleju
- mąka do oprószenia
- sól
- pieprz
- 250 ml mleka
- 150 g mąki
- 1 jajko
Przygotowanie schabu po japońsku zaczniemy od pokrojenia schabu na dość cienkie i niewielkie plastry. Przełóż je do naczynia, dopraw solą i pieprzem. Przyprawy należy dokładnie wmasować w mięso. Odstawiamy je na chwilę. Teraz przygotowujemy zalewę.
Do zimnej wody dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, olej, cukier, start czosnek, sól i pieprz świeżo roztarty. Wszystko dokładnie mieszamy. Kroimy cebulę w pół plastry. Smażymy na oleju. Kroimy pieczarki, chili i dokładamy na patelnię. Smażymy przez chwilę. Kroimy też ogórki i papryki. Dokładamy do pozostałych warzyw na patelni.
Schab po japońsku, czyli obiad doskonały
Zalewę wlewamy na patelnię i zagotowujemy. W międzyczasie robimy panierkę do mięsa. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i łączymy. Stopniowo wsypujemy mąkę. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Schab obtaczamy w mące, a potem w cieście. Mięso smażymy na złoty kolor.
Wykładamy na talerz, a potem układamy w naczyniu na przemian z sosem z warzywami. Gdy mięso ostygnie, wstawiamy naczynie do lodówki na 48 godzin. Po upływie tego czasu możemy już podawać. Danie jest pyszne, kruche i pełne smaku. Pisaliśmy o tym, jak przygotować najlepszą surówkę z marchewki. Polecaliśmy szybkie i smaczne smarowidło do chleba.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA