Smakosze.pl Produkty Używa się go w niemal każdym domu. Dietetyk ostrzega przed tym olejem
Screen z filmu pochodzi z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube, canva/ben-bryant

Używa się go w niemal każdym domu. Dietetyk ostrzega przed tym olejem

17 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Smażysz mięso lub warzywa na oleju słonecznikowym? Nigdy tak nie rób. Pod wpływem wysokiej temperatury olej traci cenne wartości odżywcze. Powstają również związki rakotwórcze. Nie każdy olej nadaje się do smażenia, lepiej dodać je np. do sałatek.

Używa się go w niemal każdym domu. Dietetyk ostrzega przed tym olejem

Bartek Kulczyński, doktor dietetyki, który na YouTube prowadzi kanał Dr Bartek Kulczyński, podzielił się niedawno opinią na temat oleju słonecznikowego. Olej ten często wykorzystywany jest do smażenia. Dietetyk wyjaśnił, dlaczego obróbka termiczna mięsa i warzyw na oleju słonecznikowym jest szkodliwa dla zdrowia.

Sklepowe półki uginają się od różnych rodzajów olejów. Do wyborów mamy oleje rafinowane, nierafinowane, tłoczone na zimno. Oprócz klasycznego oleju słonecznikowego, czy rzepakowego, kupimy także olej z awokado, czarnuszki, lnu i wielu roślin. Każdy olej ma inne właściwości i nadaje się do innych potraw.

Olej słonecznikowy jest bogaty między innymi w kwasy omega- 6 i witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dietetyk zaleca spożywanie oleju, ale na zimno, ponieważ wtedy zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.

Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora

Smażenie na oleju słonecznikowym jest groźne dla zdrowia

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno nadaje się wyłącznie do sałatek i potraw, których nie poddajemy obróbce termicznej. Olej słonecznikowy, podobnie jak np. olej lniany, czy z awokado, nie nadaje się do podgrzewania, ponieważ zaczyna się palić w temperaturze powyżej 100 stopni C.

Dietetyk podkreśla, że smażenie na tłuszczach o niskiej temperaturze dymienia, w tym oleju słonecznikowym jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia . Nie dość, że olej ten traci wszystkie wartości odżywcze, to jeszcze zaczyna wytrącać związki rakotwórcze.

Jakie tłuszcze nadają się do smażenia?

Dietetyk podkreśla, że do smażenia najlepiej wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, jak olej rzepakowy, masło klarowane, czy smalec zwierzęcy. Te rodzaje tłuszczu nie ulegają negatywnym skutkom utleniania. Zachowują wszystkie wartości odżywcze i nie wytrącają się z nich substancje rakotwórcze.

Dietetyk uważa również, że jeśli mamy do wyboru olej rafinowany i nierafinowany, do smażenia zawsze wybierajmy olej rafinowany. Oleje rafinowane to oleje, które zostały poddane oczyszczeniu, przez co mają wyższą temperaturę dymienia.

Znany dietetyk zdradził również, jaka kawa jest najlepsza . Podał nawet przepis. Kawa poprawia pamięć, koncentrację i dodaje energii z samego rana. Bosacka spojrzała na opakowanie czarnego ryżu . Zamarła i zaapelowała do wszystkich.

Zapomnij o zwykłych mielonych. Ten patent bije na głowę wszystkie inne
Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy