Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.02.2023 08:16

Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora

krokiety z kalafiora
Screen z filmu pochodzi z kanału Nur'un Nefis Yemek Tarifleri 2 na YouTube

Krokiety z kalafiora są pomysłem na szybki, tani i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny bez grama mięsa. Warzywne krokiety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki, uformujesz krokiety i obtoczysz w panierce. Bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania. 

Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora

Tradycyjne krokiety wiążą się z dużym nakładem czasu i pracy. Musimy przyrządzić farsz i ciasto na naleśniki. Następnie smażymy placki, zawijamy farsz, panierujemy i dopiero smażymy. Krokiety z kalafiora są równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Do przyrządzenia krokietów z kalafiora potrzebujemy wyłącznie warzywa, jajka i przypraw. Całość blendujemy i formujemy niewielkie krokiety, które obtaczamy w panierce i od razu kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Krokiety po usmażeniu smakują wyśmienicie.

Krokiety z kalafiora smażymy według uznania na oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Ważne, aby tłuszcz był naprawdę mocno rozgrzany. Wtedy krokiety nie będą tłuste i ciężkie. Masło klarowane doda daniu delikatny, maślany smak.

 

Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny

Przepis na krokiety z kalafiora. Smaczne, lekkie i bez zawijania

Składniki:

  • mały kalafior
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • jajko
  • papryka mielona słodka
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Składniki na panierkę:

  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka

 

Jak zrobić krokiety z kalafiora? Bezmięsny obiad będzie gotowy błyskawicznie

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie zetrzyj na tarce cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. Przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, paprykę słodką, sól, pieprz, szczyptę kminu i zblenduj na gładką masę. 

Dopraw do smaku, wbij jajko i ponownie połącz składniki. Z masy uformuj nieduże krokiety. Każdy z nich obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Krokiety z kalafiora smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami.

Z kalafiora przyrządzisz także wyśmienite, chrupiące placki oraz steki. Bezmięsne dania oczarują każdego smakosza. 

Krokiety z kalafiora.jpg