Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Ten detal jest kluczowy
Surówka z kapusty pekińskiej będzie pasowała do wielu dań. Pełne smaku warzywo stanie się niesamowicie delikatne, jeśli ugnieciemy je z dodatkiem soli. Przyprawa sprawi, że nieco zmięknie i będzie przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Jak zmiękczyć kapustę?
Kapusta pekińska, podobnie jak biała czy czerwona, w wersji surowej jest dość twarda, co niektórym może przeszkadzać. Aby jej konsystencja w surówkach była bardziej przystępna, warto oprószyć poszatkowane warzywo solą i delikatnie ugnieść. Patent zmiękczy składnik i ułatwi doprawianie rarytasu.
Zetrzyj na tarce i dodaj do wątróbki. Smak powali cię na łopatkiPrzepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
500 g kapusty pekińskiej
2 średnie marchewki
1 spora czerwona papryka
1 mały por, cały
30 g domowego majonezu np. wegańskiego
30 g jogurtu naturalnego klasycznego lub sojowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej? Jeden patent sprawi, że będzie znakomita
Zaczynamy od dokładnego umycia kapusty pekińskiej. Szatkujemy ją, przenosimy do miski i posypujemy solą. Mieszamy przyprawę z warzywem za pomocą dłoni, delikatnie przy tym ugniatając kapustę. Dodajemy pokrojone w kostkę paprykę oraz startą marchew.
Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy go do pozostałych warzyw razem z posiekaną natką pietruszki. Całość łączymy z jogurtem i majonezem. Na koniec surówkę z kapusty pekińskiej doprawiamy pieprzem.
Wskazówka: jeśli chcecie, aby por miał łagodniejszy smak, przed dodaniem do surówki, ułóżcie go na sicie i przelejcie wrzątkiem. Zabieg ten również delikatnie zmiękczy warzywo.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na znakomite surówki. Szczególnie polecamy prosty patent na słodki rarytas z selera i rodzynek. Być może skusi was też wyrazista kompozycja na bazie marchewki.