Smakosze.pl Porady W jaki sposób zamrozić barszcz czerwony?
canva/fazeful

W jaki sposób zamrozić barszcz czerwony?

24 grudnia 2021

Przyrządzić małą ilość zupy świątecznej jest bardzo trudno. Zdarza się, że wychodzi jej nawet kilka litrów. Co jednak zrobić, jeśli apetyt gościom świątecznym nie dopisze? Okazuje się, że danie w prosty sposób można zamrozić. Będziecie zaskoczeni jak dobrze się przechowa.

Mrożenie to dokonały sposób na zabezpieczenie większości potraw wigilijnych. W ten sposób z powodzeniem przechowacie pierogi czy warzywa do przyrządzenia jarzynowej . Być może zastanawia was też jak niska temperatura zadziała na barszcz. Mamy dobrą wiadomość.

Barszcz czerwony można zamrozić

Warunek jest tylko jeden — nie możecie do niego wcześniej dodać nabiału. Zupy zabielone mlekiem czy śmietaną przy odmrażaniu mogą się rozwarstwić i stracić swoje walory. Polecamy zatem danie dosmaczać ulubionymi dodatkami bezpośrednio na talerzu.

Przechowywany w lodówce barszcz zaczyna tracić swoje walory już po 2-3 dniach. Zamrożenie dania przedłuży jego trwałość o kilkanaście tygodni. Jeżeli dobrze go zabezpieczymy postoi nawet do sześciu miesięcy.

Zupę wlewamy do pojemników, woreczków strunowych lub słoików. Pamietajmy tylko, by nie nalewać do pełna — pod wpływem niskiej temperatury płyn nabierze objętości i może się to skończyć uszkodzeniem naczynia , w którym chcemy ją przechować.

Ważne jest bezpieczne rozmrożenie zupy

Zamrożone płyny łatwiej odmrozimy, gdy będą spakowane w plastikowe opakowania. Nieco więcej czasu będzie wymagało rozmrożenie zupy wlanej do słoja. Wynika to z faktu, że szkło zdecydowanie wolniej się ogrzewa .

Niezależnie od tego, w co przelaliśmy zupę, rozmrażanie prowadzone powinno by stopniowo. Najlepiej jeśli naczynie z nią po prostu przełożymy do lodówki i poczekamy , aż stanie się płynne. w ten sposób unikniemy rozwijania się ewentualnych drobnoustrojów, które mogły przedostać się do dania.

Barszcz czerwony ze śmietaną
Jeśli do barszczu dodaliście śmietany, nie zamrażajcie go

Źródło zdjęcia: canva/Yulia_Kotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: perfekcyjnawdomu, rodzice

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy