Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Jarzynowa to jedna z popularniejszych sałatek w okresie świątecznym. Zdarza się, że w ferworze przygotowań zrobimy jej zbyt dużo i nawet najwięksi fani zaczną mieć jej dość. Co wtedy? Czy, podobnie jak w przypadku innych potraw, możemy ją włożyć ja do zamrażarki? Znamy odpowiedzi na te pytania.
Jarzynowa występuje w wielu wariantach, również w wegańskim albo z dodatkiem purée jabłkowego. Lubi ją wielu, ale co zrobić, jeśli mimo wszystko udało nam się zrobić jej zbyt dużo? Większość wigilijnych potraw można mrozić, lecz czy to rozwiązanie sprawdzi się i w tej sytuacji?
Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Jeżeli do specjału dodaliście już majonezu, mamy dla was złą informację. Nie możecie zamrozić sałatki. Majonez pod wpływem niskiej temperatury rozwarstwia się i po rozmrożeniu kompletnie straci smak oraz konsystencję.
Gotowa sałatka jarzynowa, która spędziła czas w chłodzie, będzie zatem pływać w nieapetycznej mazi po przywróceniu jej temperatury pokojowej. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, jeśli macie nadmiar wymieszanych ze sobą warzyw, lecz jeszcze bez sosu.
Jarzynową w takiej formie możecie włożyć do zamrażalnika. Wystarczy przenieść ugotowane warzywa do woreczka strunowego lub szczelnego pojemnika do przechowywania żywności i umieścić go w chłodziarce.
Rozmrażanie jarzynowej powinno być powolne
Najkorzystniej będzie, jeśli pudełko z warzywami przełożycie z zamrażalnika do lodówki. Wtedy kolejnego dnia będziecie mogli z powodzenie raczyć się tym smakołykiem po dodanie świeżo przyrządzonego sosu.
Taki sposób rozmrażana gwarantuje bezpieczeństwo — w chłodzie bakterie nie będą mogły się namnożyć, więc żywność nie zacznie się psuć. Jeżeli chcecie zjeść ją szybciej, skorzystajcie z mikrofalówki.
Źródło zdjęcia: canva/FotografiaBasica
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: stylzycia.radiozet