Smakosze.pl Porady W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny
canva/finwal

W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

14 stycznia 2023

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji.

Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności.

Wykonanie naleśników jest proste, a mimo to wiele osób nie wie, czemu w masie pojawiają się grudki, które utrudniają smażenie. Tymczasem wystarczy jedynie pamiętać o jednej zasadzie, a problem nie wystąpi.

Łącząc sobą najpierw składniki mokre, czyli jajka, mleko lub wodę i ewentualnie olej, i dopiero później wsypując do nich przesianą mąkę, uzyskamy najlepsze efekty. Istotne będzie też stopniowe dodawanie pszennego produktu i mieszanie masy w trakcie tej procedury.

Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu naleśników?

Jeśli stosujemy dietę, z naleśników nie musimy rezygnować. Istnieje nie tylko możliwość usmażenia ich bez dodatku tłuszczu, ale też wiele przepisów, które pozwolą na wykluczenie jajek czy mleka.

Jednym z ciekawszych patentów jest wlanie odrobiny oleju do ciasta. Dzięki temu masa na naleśniki jest bardziej elastyczna, a smażenie łatwiejsze. Warto też wzbogacić ciasto o odrobinę soli i cukru, by zbalansować smak i sprawić, że danie nabierze złocistego koloru.

Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na naleśniki. Wypróbujcie konieczne słodką wersję z budyniem . Doskonale smakuje z twarożkiem czy doprawionym na słodko tofu. Być może spodobają wam się również puszyste pankejki.

Ciasto na naleśniki musi być gładkie
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy