Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.01.2023 20:16

Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach

ciasto bez pieczenia
Canva / -lvinst- ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.

Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?

Przepis na migdałowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)

  • 100 g płatków migdałowych

Składniki na krem:

  • 1 litr mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 250 g masła

Składniki na bitą śmietanę:

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka żelatyny

Migdałowiec siostry Anastazji czyli ciasto bez pieczenia krok po kroku

Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. Do garnka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier i masło. Składniki zagotuj.

W pozostałym mleku rozpuść oba rodzaje mąki oraz budyń śmietankowy. Wymieszaj starannie, aby uzyskać gładką konsystencję bez grudek. Do powstałej mieszanki wbij jajko i całość jeszcze raz wymieszaj. Cienką strugą wlej płyn do gorącego mleka i mieszaj całość do momentu uzyskania gęstego kremu, a następnie odstaw do ostudzenia.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę krakersów. Ciasteczka powinny ściśle do siebie przylegać.

Na przygotowanym spodzie ciasta bez pieczenia równomiernie rozprowadź masę krówkową. Przykryj ją drugą warstwą krakersów. Następnie wyłóż przestudzoną masę budyniową, wyrównaj ją i przykryj kolejną, ostatnią warstwą ciastek.

Zrób bitą śmietanę na wierzch ciasta bez pieczenia. W tym celu żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietankę ubij, dodaj do niej cukier, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmaruj na wierzchniej warstwie krakersów.

Górę ciasta bez pieczenia ozdób migdałowymi płatkami. Całość przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. po upływie tego czasu deser gotowy jest do podania. Kokosowy sernik siostry Anastazji bije inne smakołyki na głowę. Klasyczny biszkopt z przepisu zakonnicy udaje się za każdym razem.

Canva / annata78
Canva / annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker