Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek

Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek

Włoski sernik karnawałowy
canva/CGissemann

Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.

Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.

Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.

Przepis na włoski sernik karnawałowy

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1,3 litra mleka

  • 500 g sera ricotta

  • 400 g drobnego cukru

  • 300 g semoliny, czyli mąki z pszenicy durum

  • 1 laska wanilii lub 20 g cukru wanilinowego

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 70 g masła

  • szczypta soli

Jak zrobić włoski sernik karnawałowy? Prosty przepis na aromatyczny deser

Zaczynamy od dokładnego wyszorowania owoców i obrania ich skórki. Kroimy ją na kawałki i wraz z mlekiem oraz laską wanilii umieszczamy w garnku. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.

Wyjmujemy kawałki owoców i przyprawę, po czym dodajemy masło i topimy je. Wsypujemy semolinę i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy zawartość naczynia zgęstnieje, zdejmujemy ją z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.

Do większej miski wbijamy jaja i ubijamy je z cukrem na kogel-mogel. Wsypujemy nieco soli, a następnie dodajemy ricottę. Kolejnym krokiem będzie połączenie masy serowej z gęstą semoliną.

Gdy już uzyskamy właściwą konsystencję, przenosimy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Włoski sernik karnawałowy pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy wierzch się zrumieni, wyłączamy urządzenie i czekamy, aż wszystko ostygnie.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na serniki. Polecamy znakomity krakowski rarytas z kratką w wersji roślinnej. Być może skusi was też prosta receptura Roberta Makłowicza na sernik z dodatkiem ziemniaków.

Włoski sernik karnawałowy jest pyszny
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: