W Polsce jest powszechny i kosztuje 15 zł za kg. Za granicą płacą za niego jak za złoto
Dereń jadalny jest już dostępny. Ten niedoceniany w Polsce owoc ma wiele cennych właściwości i kosztuje grosze, a w Europie Zachodniej trzeba za niego zapłacić spore pieniądze. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego jest aż tak wartościowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Dereń jadalny, czyli polska oliwka już jest
Jesień to pora roku, gdzie wszyscy myślą o grzybach, a nikt nawet nie zająknie się o owocach, na które teoretycznie skończył się sezon. Okazuje się jednak, że właśnie teraz pojawił się dereń jadalny, czyli drobny czerwony owoc , który rośnie dziko. Inaczej mówi się na niego polska oliwka, bo swoim kształtem, rozmiarem, a po ukiszeniu z konikiem smakuje podobnie, jak kojarzony z Grecją przysmak.
Owoc posiada wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych, a mimo to Polacy niezbyt chętnie po niego sięgają. To spory błąd, dlatego koniecznie dowiedz się, jakie właściwości ma ten jesienny owoc, a nie pożałujesz. Smak zaskoczy każdego.
Dereń jadalny za drobne pieniądze
Zanim poznasz zalety spożywania derenia i sposoby na jego przygotowanie, musisz wiedzieć także o jeszcze jednej zalecie. Okazuje się, że polska oliwka kosztuje w naszym kraju średnio 15 złotych za kilogram. To prawdziwa okazja, ponieważ w pozostałych krajach europejskich owoc jest traktowany jako towar luksusowy. Za kilogram derenia jadalnego trzeba tam zapłacić nawet 1000 euro. Przy dzisiejszym kursie to nawet 4300 złotych, dlatego kup go w przyzwoitej polskiej cenie i zachwyć się jego smakiem.
Dlaczego warto spożywać dereń jadalny?
Dereń jadalny powinien znaleźć się w diecie każdego z nas, ponieważ jest bogatym źródłem witamin. W jego składzie znaleźć można te z grup A, C oraz E. W dodatku znajduje się w nim także sporo cennego dla organizmu żelaza.
Polska oliwka ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a te świetnie sprawdzą się jesienią i zimą, kiedy jest wzmożony sezon na przeziębienie i grypę. Zawarte w owocu witaminy przyczynią się do wzmocnienia odporności.
Organizmowi dostarczyć je w bardzo prosty sposób. Owoce te, można spożywać na surowo, a także w postaci konfitur, nalewek czy po ukiszeniu. Wybór zależy tylko od ciebie i twoich preferencji.