Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Wyjdzie cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.10.2024 17:49

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Wyjdzie cudo

placki ziemniaczane
Fot. Shutter/Garna Zarina

Te placki ziemniaczane z niezwykłym składnikiem nabierają pełniejszego smaku. Niezwykły dodatekwpływa także na ich teksturę. Warto wypróbować ten szczególny, jesienny przepis.

Placki ziemniaczane z dynią

Czy placki ziemniaczane mogą nabrać uroku potrawy sezonowej? Ależ tak, ale tylko z sezonowymi dodatkami. Dlatego też do naszych placków dodajemy dziś jesienny przysmak: dynię.

Dynia jest królową jesieni jak lew jest król puszczy. Jej delikatny, słodkawy posmak świetnie komponuje się z wieloma zarówno słonymi, jak i słodkimi składnikami. A bywa, że z jednym i drugim na raz. Tym razem odmienia oblicze jednego z najbardziej prozaicznych obiadów.

dynie
fot. Canva
Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzić

Nietypowe placki na obiad

Placki z tego przepisu są równie szybkie w przygotowaniu jak te zwykłe ziemniaczane – dyni nie trzeba w żaden sposób podpiekać. Do masy doskonale nadaje się każdy rodzaj dyni. Polecamy odmianę hokkaido albo piżmową. Tej pierwszej nie trzeba nawet obierać!

Składniki

  • 300 g dyni
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz, cukier muscovado, słodka papryka, gałka muszkatołowa
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • Masło klarowane do smażenia

Placki ziemniaczano-dyniowe

Dynię czyścimy – w miarę potrzeby ze skóry, a także z pestek i włóknistej tkanki. Kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy do miski na tarce o dużych, ale nie za dużych okach.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Warzywa mieszamy w misce, dodając ⅔ posiekanej dymki razem ze szczypiorkiem.

Do warzyw wybijamy jajka i wyrabiamy rękami. Następnie całość przyprawiamy do smaku. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Placki ulubionej wielkości nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażymy, aż będą złociste z obu stron. Podajemy na obiad, posypane pozostałą częścią dymki.

Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i grzyby marynowane Ewy Wachowicz.

placki z dyni
fot. Canva