Smakosze.pl Przepisy W PRL-u jedli go wszyscy, dziś jest zapomniany. Idealny pomysł na kolację na słodko
Fot. YouTube/Gotuj z Bozenka

W PRL-u jedli go wszyscy, dziś jest zapomniany. Idealny pomysł na kolację na słodko

16 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kuchnia to wspaniałe miejsce. Powstaje w niej wiele niesamowicie smacznych i aromatycznych dań, którymi następnie możemy się zajadać. Szczególnie fajnie jest odświeżać różne potrawy, np. z czasów PRL, ponieważ wtedy popularnością cieszyły się naprawdę smaczne przysmaki. A na jeden z nich przypominamy dziś przepis.

Kultowe dania z czasów PRL

Czasy PRL to prawdziwe źródło wspaniałych przysmaków , które teraz są już niestety trochę zapomniane. Nasze Mamy i Babcie z pewnością pamiętają, co jadało się w tamtych czasach, ponieważ doskonałych smaków i aromatów się nie zapomina. Jakie kultowe dania były wtedy na czasie?

Wiele osób pewnie pamięta rumsztyk z duszoną cebulką, który królował na stołach w tamtych czasach . Jest to płaski kotlet z siekanego mięsa, najczęściej z wołowiny lub mieszanki wieprzowo-wołowej.

bryzol.jpg

Inną propozycją jest kotlet rzymski, przygotowany bez mięsa .

Popularnym daniem był również bryzol z pieczarkami i cebulą , czyli tańsza wersja rumsztyku przygotowana np. z łopatki.

My natomiast mamy Wam do zaproponowania przepis na danie , które również niestety zostało troszkę zapomniane. Natomiast jego smak z pewnością odświeży Wam pamięć. Jest to wspaniała opcja na kolację na słodko.

jabłka.jpg
Fot. Canva
Weź pół torebki ryżu i wsyp go do butelki. Powszechny problem zniknie raz na zawsze

Ryż zapiekany z jabłkami

Jeśli nie macie pomysłu na kolację to ryż zapiekany z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL , które warto przyrządzić. Do przygotowania takie przysmaku będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego białego ryżu
  • 100 g cukru
  • 1.75 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować przepyszne danie z czasów PRL?

Ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem to fajna opcja na przypomnienie sobie smaków, które pojawiały się wiele lat temu . W pierwszej kolejności gotujemy ryż . Kiedy to będziemy mieli odhaczone, to bierzemy się za kolejne rzeczy.

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, nawet w formie troszkę grubszych plasterków. Następnie przesmażamy je na patelni, od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i kontynuujemy smażenie i jednoczesne mieszanie . Po kilku minutach wsypujemy pozostały cynamon i cukier. Wszystko razem łączymy.

Jabłka w trakcie przesmażania
Fot. YouTube/Gotuj z Bozenka

Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jednocześnie starannie go rozprowadzając. Następną warstwę robimy z przesmażonych jabłek , po czym trzecią warstwę formujemy z pozostałego ryżu. Następnie na wierzchu w kilku miejscach umieszczamy malutkie kawałki masła. Całość przykrywamy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut , jednak po 30 minutach należy zdjąć przykrywkę.

Tak przygotowane danie przekładamy na talerz i dodajemy łyżkę śmietany .

Sprawdź przepis na pyszną pastę jajeczną . Zobacz, co warto dodać do mizerii .

Ryż i przesmażone jabłka
Fot. YouTube/Gotuj Z Bozenka
To mięso jest zdrowsze i lepsze od wieprzowiny. Polacy wciąż go nie znają
Ten przepis na kotlety schabowe po lubelsku mam od znajomego. Są 100 razy lepsze niż klasyczne
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy