Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję drobno i dodaję do mizerii. Kultowa surówka smakuje jak marzenie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.03.2025 16:05

Kroję drobno i dodaję do mizerii. Kultowa surówka smakuje jak marzenie

mizeria
Fot. shutterstock

Mizeria jest chyba najpopularniejszą surówką w Polsce. Do kotleta schabowego w niedzielę nie ma nic lepszego. Nic dziwnego, że ten kochany przez Polaków dodatek obiadowy ma wiele różnych wariantów. Wystarczy jeden prosty dodatek, by zwykłe ogórki ze śmietaną zmienić w prawdziwe arcydzieło.

Wszyscy kochają mizerię

Mizeria występuje pod różnymi postaciami. Jedni przyrządzają ją na typowo słodko, inni wolą bardziej wytrawne wersje. Mizeria, na którą znajdziesz przepis poniżej idealnie łączy w sobie wszystkie smaki. Będzie idealna nie tylko do kotletów schabowych.

krojenie ogórka.jpg
Fot. Canva

Podstawą mizerii są oczywiście ogórki. Można użyć ogórków zielonych lub gruntowych. Nie obejdzie się także bez śmietany oraz kilku dodatków, które świetnie podkręcą smak. Taka mizeria nie pozostanie długo na talerzach.

mizeria.jpg
Fot. Canva
To mięso jest zdrowsze i lepsze od wieprzowiny. Polacy wciąż go nie znają

Najlepszy przepis na mizerię

Mamy już ogórki i śmietanę. Co jeszcze dodać do mizerii, by smakowała wybornie? Niektórzy stawiają na drobno posiekaną cebulkę, jednak ja wolę pora. Warzywo jest delikatniejsze w smaku, niż rzeczona cebula, a jednocześnie na tyle charakterne, że doskonale komponuje się z ogórkami.

Pozostała część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 biała część niedużego pora
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • odrobina cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z połowy cytryny

Mistrzowska mizeria krok po kroku

Przygotowanie mizerii jest szybkie i proste. Zacznij od dokładnego umycia ogórka. Możesz go obrać, lub pozostawić skórkę- zależy to od twoich preferencji. Następnie pokrój go w cienkie plasterki.

Warzywo posyp połową solą, pieprzem i cukrem. Odstaw na kilka minut na bok. Po upływie tego czasu odlej wodę, która zebrała się z ogórków.

W międzyczasie przygotuj pora. Usuń z niego zieloną część, a białą dokładnie umyj. Pokrój pora na cienkie półplasterki. Skrop go sokiem z cytryny i odstaw, aby zmiękł.  

Miękkiego pora dodaj do ogórków. Zalej całość śmietaną i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mizerię odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby się schłodziła, a smaki dobrze się przegryzły. Po tym czasie gotowa jest do podania.

Sprawdź sekret długowieczności 117-latki oraz poznaj najlepsze ciasto na Wielkanoc.

por.jpg
Fot. Canva