To mięso jest zdrowsze i lepsze od wieprzowiny. Polacy wciąż go nie znają

Wieprzowina na obiad to niejedyny możliwy wybór. Na rynku dostępna zdrowsza alternatywa, która pozytywnie wypływa na funkcjonowanie organizmu. Co ciekawe, to mięso również można przygotować na wiele smacznych sposobów. Koniecznie dowiedz się, co to za mięso oraz poznaj jego wszystkie zalety. Będziesz żałować, że to mięso nie trafiało na twój stół wcześniej.
Co jeść zamiast wieprzowiny?
Głównym produktem diety wielu Polaków jest mięso. Prym wjedzie przede wszystkim wieprzowina oraz drób, rzadziej wołowina czy jagnięcina. Choć uwielbiane przez nas mięsa są smaczne, nie są jednak najlepszym, możliwym wyborem. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować z mięsa w swojej diecie. Wystarczy tylko wzbogacić ją o inny, zdrowszy rodzaj tego niezbędnego składnika.
Okazuje się, że najlepszym wyborem jest mięso, które bardzo rzadko trafia na nasze talerze i jest nim – kozina. Okazuje się, że ten produkt z racji tego, że ma lepszy skład, jest lepszym wyborem niż wieprzowina. Poznaj szczegóły, a przy następnych zakupach zastanowisz się dwa razy, jakie mięso kupić.

Zdrowsza alternatywa dla wieprzowiny
Kozina jest mięsem, które warto włączyć do swojej diety ze względu na jej pozytywny wpływ na organizm. W 100 gramach tego mięsa znajduje się około 120 kalorii, co sprawia, że jest ich o połowę mniej niż w wypadku wieprzowiny. Jest więc to chude mięso, które nie obciąża układu sercowo-naczyniowego. Kozina nie zawiera także nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się wzrostu cholesterolu LDL. Zamiast nich mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzapalnie, wspomagając przy tym hormony.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Zdrowy produkt jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. W 100 gramach może znajdować się nawet 20 gramów tego elementu budulcowego. Co istotne, kozina zawiera także inne, cenne wartości odżywcze. Znajduje się w niej sporo witaminy B12 oraz pierwiastki, takie jak wapń, żelazo i cynk.

Mięso na obiad, czyli co zrobić z koziny
Ogromnym atutem koziny jest to, że można przygotować ją na wiele różnych sposobów. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek w gulaszach, wszelkiego rodzaju potrawkach, a nawet w długo gotowanych zupach. Niezależnie od tego, na który sposób podania się zdecydujesz, ważne jest, aby mięso przed obróbką cieplną zamarynować. Trzeba również pamiętać, że przygotowanie dań z koziny jest czasochłonne, ponieważ mięso musi być gotowane wolno i długo. Dzięki temu mięso nie będzie suche i twarde.
Aby to mięso naprawdę smakowało, ważne jest, aby przygotowywać je z właściwymi dodatkami. Smak doskonale podkreślają warzywa, takie jak cebula, czosnek oraz wszystkie warzywa korzenne. Niezbędne są także przyprawy, a w tym wypadku są to, m.in.: liście laurowe, jałowiec, mielona ostra papryka, kolendra, kumin, rozmaryn, majeranek i tymianek.
Znajdź idealny przepis dla siebie i przygotuj z niego zdrowy, mięsny posiłek dla całej rodziny. Wszyscy odczują różnicę i przez długi czas nawet nie pomyślą o zwykłych schabowych.
Polecamy również wyśmienite flaczki z boczniaków oraz przepis na kluski lepsze od kopytek.






































