Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wszystkich Świętych podam sałatkę „Siódemkę”. Moja rodzina mówi, że jest lepsza niż jarzynowa
YouTube/@Mazprzygarach

W tym roku na Wszystkich Świętych podam sałatkę „Siódemkę”. Moja rodzina mówi, że jest lepsza niż jarzynowa

26 października 2023

Czy lubicie sałatki? Ja często je przyrządzam. Sałatkę podam nawet na Wszystkich Świętych podczas rodzinnego spotkania. Ta sałatka składa się z siedmiu warstw i jest wyjątkowo smaczna. Podobno smakuje nawet lepiej od sałatki jarzynowej.

Zrób siedmiowarstwową sałatkę i ciesz się jej smakiem

Dzień Wszystkich Świętych sprzyja zadumie, odwiedzaniu grobów bliskich, ale też rodzinnym spotkaniom. U mnie w domu to już tradycja. Goszczę moją rodzinę przy stole i zawsze podaję coś pysznego. W tym roku przyrządzę wyśmienitą sałatkę, która pasuje do różnych dań.

Ta sałatka to kilka warstw i mnóstwo smaku. Sałatkę “Siódemkę” robię z wędzonego bekonu, sałaty, papryki i groszku. Do tego sos, który dopełnia całości . Polecam tę smaczną sałatkę. Moja rodzina jest zdania, że smakuje ona lepiej od sałatki jarzynowej.

sałatka
YouTube/@Mazprzygarach
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste

Jak zrobić sałatkę "Siódemkę"?

Składniki:

  • 200 g wędzonego bekonu
  • 2 czerwone cebule
  • sałata rzymska
  • 2 papryki
  • 300 g groszku
  • 4 jajka
  • 70 g żółtego sera
  • 100 g majonezu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Bekon podsmażamy na patelni, a cebulę siekamy. Przekładamy ją do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Teraz robimy sos z majonezu, jogurtu, cukru i startego parmezanu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Następnie paprykę kroimy w kostkę, tak samo robimy z sałatą rzymską. Kroimy też bekon i jajka ugotowane na twardo . Namoczoną cebulę przekładamy na deskę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz przygotowujemy duże naczynie lub miskę.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Sałatka, która znika w mgnieniu oka

Na dno naczynia kładziemy warstwę sałaty, papryki, cebulę, groszek i jajka. Na jajka wykładamy sos i go rozprowadzamy. Warstw nie ugniatamy, tylko luźno wkładamy do naczynia. Teraz kładziemy warstwę startego żółtego sera, a na samą górę dajemy bekon.

Sałatkę możemy podawać od razu lub wstawić ją jeszcze na godzinę do lodówki, by sos stężał. Ta sałatka pasuje znakomicie do mięs i różnego rodzaju przekąsek. Jest bardzo smaczna i ma wyrazisty, a także kremowy smak. Pisaliśmy o innej sałatce, która smakiem przypomina sałatkę jarzynową. Podawaliśmy znakomity przepis na sałatkę z pora, jajek i ogórków konserwowych.

sałatka
YouTube/@Mazprzygarach

Źródło: YouTube/@Mazprzygarach

Gotuję, obieram i układam w słoikach. To mój ulubiony sposób na przechowywanie jajek
Ostatnio robię to zamiast zwykłych kanapek. Nie uwierzysz, co się ukrywa pod kiełbasą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy