Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste
Kopytka cieszą się dużym powodzeniem w moim domu. Podaje je do mięs, sosów, ale też serwuję jako samodzielne danie. Jesienią robię kopytka z pewnym pysznym i zdrowym dodatkiem. Wychodzą złote jak jesienne liście i smaczne, że palce lizać.
Jesienne kopytka z dynią zachwycają smakiem
Kopytka są proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy ziemniaków, jajek i mąki. Jednak ja jesienią dodaję do nich coś jeszcze. Tego warzywa mamy pod dostatkiem na straganach i w supermarketach.
Złocista dynia fantastycznie podkręca smak kopytek i nadaje im piękny kolor. Z takim dodatkiem kopytka są też zdrowe i wyjątkowo smaczne. Moja rodzina je uwielbia i chce bym często jesienią, robiła kopytka z dynią. Polecam przepis na to znakomite danie.
Ostatnio robię to zamiast zwykłych kanapek. Nie uwierzysz, co się ukrywa pod kiełbasąJak zrobić kopytka z dynią?
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 500 g puree dyniowego
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- olej
Z dyni wydrążamy środek, a ziemniaki gotujemy lub korzystamy z ziemniaków, które zostały z obiadu. Dynie kroimy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie smarujemy oliwą i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Gdy dynia ostygnie, to wybieramy z niej miąższ.
Z ziemniaków robimy puree i dodajemy puree z dyni. Do tego jajka i przyprawy. Wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy ciasto na kopytka. Wyrabiamy i ciasto dzielimy na 2 części.
Zrób jesienne kopytka na obiad
Ciasto wałkujemy i rozciągamy. Następie kroimy na ukos i wrzucamy do wrzątku. Gdy wypłyną, to kopytka gotujemy jeszcze 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy kolejną partię kopytek. Nasze danie jest już gotowe do podania.
Możemy polać je roztopionym masłem. Takie jesienne kopytka pasują do mięs i sosów. Kopytka z dynią są tak smaczne, że szybko znikają z talerzy. Każdy chce dostać dokładkę. Pisaliśmy o przepisie na idealne kopytka. Radziliśmy, jak zrobić to danie z przepisu babci.