Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.10.2023 12:37

Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste

kopytka
YouTube/@swojskiejedzonko

Kopytka cieszą się dużym powodzeniem w moim domu. Podaje je do mięs, sosów, ale też serwuję jako samodzielne danie. Jesienią robię kopytka z pewnym pysznym i zdrowym dodatkiem. Wychodzą złote jak jesienne liście i smaczne, że palce lizać.

Jesienne kopytka z dynią zachwycają smakiem

Kopytka są proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy ziemniaków, jajek i mąki. Jednak ja jesienią dodaję do nich coś jeszcze. Tego warzywa mamy pod dostatkiem na straganach i w supermarketach. 

Złocista dynia fantastycznie podkręca smak kopytek i nadaje im piękny kolor. Z takim dodatkiem kopytka są też zdrowe i wyjątkowo smaczne. Moja rodzina je uwielbia i chce bym często jesienią, robiła kopytka z dynią. Polecam przepis na to znakomite danie. 

dynia
YouTube/@swojskiejedzonko
Ostatnio robię to zamiast zwykłych kanapek. Nie uwierzysz, co się ukrywa pod kiełbasą

Jak zrobić kopytka z dynią?

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 500 g puree dyniowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Z dyni wydrążamy środek, a ziemniaki gotujemy lub korzystamy z ziemniaków, które zostały z obiadu. Dynie kroimy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie smarujemy oliwą i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Gdy dynia ostygnie, to wybieramy z niej miąższ. 

Z ziemniaków robimy puree i dodajemy puree z dyni. Do tego jajka i przyprawy. Wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy ciasto na kopytka. Wyrabiamy i ciasto dzielimy na 2 części. 

Zrób jesienne kopytka na obiad

Ciasto wałkujemy i rozciągamy. Następie kroimy na ukos i wrzucamy do wrzątku. Gdy wypłyną, to kopytka gotujemy jeszcze 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy kolejną partię kopytek. Nasze danie jest już gotowe do podania. 

Możemy polać je roztopionym masłem. Takie jesienne kopytka pasują do mięs i sosów. Kopytka z dynią są tak smaczne, że szybko znikają z talerzy. Każdy chce dostać dokładkę. Pisaliśmy o przepisie na idealne kopytka.  Radziliśmy, jak zrobić to danie z przepisu babci. 

kopytka
YouTube/@swojskiejedzonko