Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję, obieram i układam w słoikach. To mój ulubiony sposób na przechowywanie jajek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.10.2023 11:38

Gotuję, obieram i układam w słoikach. To mój ulubiony sposób na przechowywanie jajek

jajka
YouTube/@kuhinjatanja

Jajka są nieodłącznym składnikiem naszej diety. Przyrządzamy je na śniadanie, dodajemy do rozmaitych dań i deserów. Jak przechowywać jajka, by zachowały jak najdłużej świeżość i wartości odżywcze? Mam na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu jajka wytrzymują nawet 2 lata.

Jak przechowywać jajka, by służyły nam, jak najdłużej?

Jajka możemy gotować, smażyć, czy dodawać do naleśników i ciast. Są składnikiem wielu dań, deserów i słodyczy. Trudno sobie wyobrazić odżywianie bez korzystania z jajek. Zawierają one aż 13 witamin i są bogate w mikroelementy.

Jedzenie jajek dostarcza nam wartościowego białka i przeciwdziała powstaniu miażdżycy i chorobie wieńcowej. Korzystanie też wpływa na nasz wzrok, chroni przed anemią, wzmacnia kości, mięśnie, a nawet pamięć. Jednak jak je przechowywać, by wytrzymały nawet 2 lata? Polecam mój sposób na jajka konserwowe.

jajka
YouTube/@kuhinjatanja
Wydrąż jabłka, wypełnij kremem i wstaw do piekarnika. Przy tym nawet szarlotka może się schować

Jak zrobić jajka konserwowe?

Składniki:

  • 20 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 marchewki 
  • 1 burak
  • 6 ząbków czosnku
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki octu 9%
  • sól

Jajka gotujemy 12 minut w garnku z łyżeczką soli. Marchewkę i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku drobno siekamy. Jajka po ugotowaniu obieramy, a do wyparzonych słoików wrzucamy czosnek.

Dodajemy też ziarna czarnego pieprzu i wkładamy jajka. Solimy i dolewamy po 2 łyżki octu do każdego słoika. Teraz jeden słoik napełniamy marchewką, a drugi buraczkami. Słoiki napełniamy gorącą wodą. 

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jajka konserwowe długo będą świeże

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. W ten sposób zakonserwowane jajka mogą wytrzymać nawet 2 lata. Możemy ich użyć do przygotowania sałatek, czy jako dodatek do kanapek i przekąsek. 

Zrobiliśmy w sumie 3 słoiki z jajkami. Jeden z ziarnami czarnego pieprzu, drugi z marchewką, a trzeci z buraczkami. Polecam ten znakomity sposób na przechowywanie jajek. Dzięki niemu długo możemy wykorzystać jajka w swojej kuchni. Pisaliśmy o daniu z chlebem i jajkami. Podawaliśmy przepis na smaczną jajecznicę z pomidorami. 

jajka
YouTube/@kuhinjatanja