Smakosze.pl Przepisy W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić pierogi z takim farszem. To warzywo podkręca ich smak
Canva/lauraag

W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić pierogi z takim farszem. To warzywo podkręca ich smak

16 sierpnia 2024

Pierogi możemy jeść na wiele sposobów. Ruskie, z kapustą i grzybami lub z owocami mają wielu wiernych zwolenników. Jednak pierogi w takim wydaniu jadłam po raz pierwszy. Zachwycił mnie smak farszu. Nigdy bym się nie spodziewała, że można pierogi zrobić z takim dodatkiem.

Pierogi z buraczkami czerwonymi kulinarnym zaskoczeniem

Jeśli lubisz pierogi, to pora zapoznać się z przepisem, który wyjątkowo mnie zaskoczył. Spróbowałam pierogów, ale nie spodziewałam się farszu z tego warzywa. Wszystko dlatego, że był on zrobiony z buraczków czerwonych. Powiem szczerze, że ten smak mnie po prostu zachwycił.

Oprócz buraczków nadzienie było przyrządzone z sera niebieskiego pleśniowego. W połączeniu z buraczkami smakowało rewelacyjnie. Teraz przyrządzam pierogi często w taki sposób. Rodzina nie może się ich nachwalić. Polecam każdemu pierogi w takim wydaniu.

pierogi
Canva/doram
Wypróbowałam sos do makaronu od Makłowicza. Wydałam werdykt po 1 kęsie

Jak zrobić pierogi z buraczkami?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody letniej
  • 3 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 1 duży burak
  • 60 g sera niebieskiego pleśniowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pierogów zacznij od umycia i ugotowania buraczków do miękkości. Po ugotowaniu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, a cebulę obierz i posiekaną zeszklij na maśle. Dodaj do buraków, wsyp bułkę tartą i dopraw.

Składniki dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj i wykrawaj koła. Nakładaj na każde koło farsz i zlepiaj. Pierogi gotuj w osolonej wodzie. Możesz je podawać polane roztopionym masłem i posypane natką pietruszki.

Pierogi z buraczkami na rodzinny obiad

Dzięki temu przepisowi w prosty sposób przyrządzisz apetyczne pierogi z buraczkami i serem pleśniowym. Buraczki świetnie podkręcają smak potrawy i sprawiają, że chętnie sięgamy po dokładkę. U mnie w domu danie cieszy się dużym powodzeniem i każdy się nim zajada.

Wszystko dzięki nietypowemu nadzieniu, które smakuje każdemu. Teraz i Ty możesz się cieszyć smakiem tego wyjątkowego dania. Zrób pierogi z nadzieniem buraczkowym i zaskocz swoich domowników. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mielone z pewnym smacznym dodatkiem. Podawaliśmy przepis na żurek z przepisu Anny Dymnej.

pierogi
Canva/vm2002

Źródło: doradcasmaku.pl

Weź ogórka i wbij w niego igłę. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Weź marchewkę i upchaj ją z czosnkiem w słoiku. Te przetwory zasługują na nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy