Weź marchewkę i upchaj ją z czosnkiem w słoiku. Te przetwory zasługują na nagrodę
Mamy pełnię lata, ale warto już pomyśleć o tym, jak przyrządzić marchewkę na zimę. Dzięki aromatycznym dodatkom będzie wybornie smakować. Taki kiszony rarytas docenisz w długie, zimowe wieczory.
Zamknij marchewkę w słoiku
Zwykle kisimy ogórki, bo przepadamy za ich wyjątkowym smakiem. Jednak warto też w słoiku zamknąć marchewkę i zalać ją aromatyczną zalewą. Będzie smakować nie tylko zimą. Chętnie podamy ją do obiadu lub dodamy do surówki. Kiszone warzywa są bardzo zdrowe. Zawierają cenne bakterie probiotyczne, a jedzenie kiszonek poprawia odporność i wpływa na pracę jelit.
Jedzenie kiszonek sprawia, że nie łapiemy infekcji i przeziębień. Marchewka doskonale nadaje się do kiszenia. Pełna jest błonnika, beta karotenu i witamin. Jest też twarda i nie rozpadnie się w słoiku. Marchewka z czosnkiem ze słoika ma lekko słodki smak. Jest pysznie chrupiąca i będzie smakować całej rodzinie.
Zdjęcie główne wykorzystane w artykule pochodzi z kanału ZARAŻENI PASJAMI na YouTube.
Pojechał do Krakowa na Festiwal Pierogów, ceny to jakiś kosmos. „Ten mięsny, żenada”Jak zrobić marchewkę z czosnkiem na zimę?
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli kamiennej
- 5 ząbków czosnku
- 1 baldach kopru
- kawałek chrzanu
- 4 cm imbiru
- 1 szalotka
- 3 liście laurowe
Przygotowanie marchewki na zimę zacznij od obrania jej i pokrojenia w plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek obierz. Imbir i chrzan zetrzyj na tarce. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i zagotuj do rozpuszczenia się soli. Zalewę odstaw do ostygnięcia.
Do wyparzonych wcześniej słoików włóż pokrojony imbir, chrzan, liście laurowe. Dołóż koper i włóż warstwę marchewki, czosnku i cebuli. Układaj tak warstwy, aż słoik się wypełni. Teraz wszystko zalej przygotowaną zalewą. Warzywa muszą być nią przykryte. Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni.
Marchewka najlepsza na zimę
Tak przyrządzoną marchewkę każdy zje ze smakiem. Będzie ona pyszną przekąską i pasuje do kanapek. Kiszoną marchewkę można podać do dań obiadowych lub użyć ją do smacznych surówek. Tę kiszonkę cechuj delikatność, lekka nutka słodyczy i chrupkość.
Marchewkę na zimę polubią też dzieci. To warzywo cieszy oko na talerzu i sprawia, że chętnie je zjadamy. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz wyśmienitą marchewkę w słoiku. Pisaliśmy o piersi kurczaka, która zostawiona w kuchni, zamieniła się w coś…dziwnego. Polecaliśmy też napar z cennego zioła, które święciliśmy 15 sierpnia.
Źródło: pysznosci.pl