Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź marchewkę i upchaj ją z czosnkiem w słoiku. Te przetwory zasługują na nagrodę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.08.2024 14:48

Weź marchewkę i upchaj ją z czosnkiem w słoiku. Te przetwory zasługują na nagrodę

marchewka w słoikach
Fot. YouTube/ZARAŻENI PASJAMI

Mamy pełnię lata, ale warto już pomyśleć o tym, jak przyrządzić marchewkę na zimę. Dzięki aromatycznym dodatkom będzie wybornie smakować. Taki kiszony rarytas docenisz w długie, zimowe wieczory.

Zamknij marchewkę w słoiku

Zwykle kisimy ogórki, bo przepadamy za ich wyjątkowym smakiem. Jednak warto też w słoiku zamknąć marchewkę i zalać ją aromatyczną zalewą. Będzie smakować nie tylko zimą. Chętnie podamy ją do obiadu lub dodamy do surówki. Kiszone warzywa są bardzo zdrowe. Zawierają cenne bakterie probiotyczne, a jedzenie kiszonek poprawia odporność i wpływa na pracę jelit.

Jedzenie kiszonek sprawia, że nie łapiemy infekcji i przeziębień. Marchewka doskonale nadaje się do kiszenia. Pełna jest błonnika, beta karotenu i witamin. Jest też twarda  i nie rozpadnie się w słoiku. Marchewka z czosnkiem ze słoika ma lekko słodki smak. Jest pysznie chrupiąca i będzie smakować całej rodzinie.

Zdjęcie główne wykorzystane w artykule pochodzi z kanału ZARAŻENI PASJAMI na YouTube.

marchewka w słoiku
Fot. Canva/Nevena Dmitrijvic
Pojechał do Krakowa na Festiwal Pierogów, ceny to jakiś kosmos. „Ten mięsny, żenada”

Jak zrobić marchewkę z czosnkiem na zimę?

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 baldach kopru
  • kawałek chrzanu
  • 4 cm imbiru
  • 1 szalotka
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie marchewki na zimę zacznij od obrania jej i pokrojenia w plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek obierz. Imbir  i chrzan zetrzyj na tarce. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i zagotuj do rozpuszczenia  się soli. Zalewę odstaw do ostygnięcia.

Do wyparzonych wcześniej słoików włóż pokrojony imbir, chrzan, liście laurowe. Dołóż koper i włóż warstwę marchewki, czosnku i cebuli. Układaj tak warstwy, aż słoik się wypełni. Teraz wszystko zalej przygotowaną zalewą. Warzywa muszą być nią przykryte. Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni. 

Marchewka najlepsza na zimę

Tak przyrządzoną marchewkę każdy zje ze smakiem. Będzie ona pyszną przekąską i pasuje do kanapek. Kiszoną marchewkę można podać do dań obiadowych lub użyć ją do smacznych surówek. Tę kiszonkę cechuj delikatność, lekka nutka słodyczy i chrupkość.

Marchewkę na zimę polubią też dzieci. To warzywo cieszy oko na talerzu i sprawia, że chętnie je zjadamy. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz wyśmienitą marchewkę w słoiku. Pisaliśmy o piersi kurczaka, która zostawiona w kuchni, zamieniła się w coś…dziwnego. Polecaliśmy też napar z cennego zioła, które święciliśmy 15 sierpnia. 

marchewka na zimę
Fot. Canva/invizbk

Źródło: pysznosci.pl