Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wypróbowałam sos do makaronu od Makłowicza. Wydałam werdykt po 1 kęsie
Monika Dec
Monika Dec 16.08.2024 17:38

Wypróbowałam sos do makaronu od Makłowicza. Wydałam werdykt po 1 kęsie

sos do spaghetti
fot. Canva i żródło własne

Robert Makłowicz w 2023 roku założył firmę Makłowicz i synowie. W jej ofercie znajdziemy: dania gotowe, zupy, oliwy i sosy. Produkty dostępne są m.in. w popularnych sieciach handlowych takich jak Lidl i Biedronka. Miałam okazję skosztować jeden z flagowych smakołyków. Od razu wiedziałam, co o nim myśleć!

Makłowicz stawia na biznes

Robert Makłowicz nie przestaje zaskakiwać. Popularny dziennikarz i autor programów kulinarny wraz z synami założył własną markę. W jej ofercie znajdziemy dania gotowe z różnych zakątków świata m.in. włoski sos alla norma, indyjski sos w stylu korma lub kultowe meksykańskie chilli sin carne

Portal money pl przytoczył wypowiedź Roberta Makłowicza na temat koncepcji swojego biznesu. “Z kulinarnego punktu widzenia, zamiast oferować typowe dania jak barszcz, żurek, kotlety czy gołąbki, proponujemy coś bardziej niecodziennego."

Makłowicz podkreśla również, że jego dania nie są “całkowicie egzotyczne”. “Naszym celem jest pokazywanie ludziom nowych perspektyw kulinarnych i cieszę się, że się to udaje” - podkreśla dziennikarz.

Projekt bez nazwy (1).jpg
Fot. Własne
Weź ogórka i wbij w niego igłę. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Podróż kulinarna z Robertem Makłowiczem

Gotowanie jest nieodłączną częścią programów Roberta Makłowicza. Z pewnością nie jeden z nas zastanawia się jak smakują przygotowane przez dziennikarza potrawy. Małą namiastką jest z pewnością skosztowanie gotowych dań z firmy Makłowicz i Synowie. W końcu znane nazwisko obowiązuje i powinno być znakiem najwyższej kulinarnej jakości.

Moim pierwszym zetknięciem z ofertą tej firmy był można powiedzieć potocznie klasyk - sos pomidorowy do spaghetti.  W jego składzie znajdziemy: przecier pomidorowy (59 %), wodę, cebulę, cukier, bazylię (2,6%), ocet jabłkowy, sok z cytryn, aromaty naturalne, błonnik cytrusowy, ekstrakt papryki, oliwa z oliwek (0,1%). 

Nie jest to produkt, który byłby nieznany Polaków. Ot mieszanka sosu pomidorowego z aromatyczną bazylią i czosnkiem. Jak pisze producent "delikatny acz konkretny w odbiorze". W sam raz do wspomnianego spaghetti lub pizzy.

Jak smakuje i czy warto go spróbować? Odpowiedź poniżej.

Sos do spaghetti od Makłowicza

Na początek ważna kwestia. Nic nie zastąpi domowego obiadu z najlepszej jakości produktów. Ale większość z nas od czasu do czasu potrzebuje zjeść coś na szybko. I tu produkty od Makłowicza i Synów sprawdzają się wręcz znakomicie. Dostajemy dobrze przyprawiony klasyczny sos pomidorowy, który wspaniale współgra z dobrej jakości makaronem. Tu też ukłon w kierunku Makłowicza. Makaron do spaghetti ich marki naprawdę smakuje jak ten włoski. 

Projekt bez nazwy (2).jpg
Fot. Własne

Jako ciekawostka warto wspomnieć, że był on przygotowany specjalną metodą Trafila al bronzo, która polega na procesowaniu ciasta na makaron przez specjalne wykonane z brązu matryce. Nadaje ona makaronowi specjalnej struktury, która sprawia że idealnie wchłania on sos. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, to zdecydowanie jeden z najlepszych obiadów z gotowców, jaki miałam przyjemność jeść. Połączyłam makaron i sos z mięsem mielonym oraz startym parmezanem, ale myślę że doskonale sprawdzi się również bez dodatku mięsa.

Na naszej stronie znajdziecie ciekawe przepisy na sezonowe dania m.in. placki z cukinii i ogórki gyros.

spaghetti z pulpetami
Fot. Canva