Smakosze.pl Przepisy W życiu nie sądziłem, że można zrobić pierogi z takim składnikiem. Polacy go uwielbiają
Fot. Canva/Dar1930

W życiu nie sądziłem, że można zrobić pierogi z takim składnikiem. Polacy go uwielbiają

26 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierogi to nasza chluba narodowa. Robimy je na słodko i na słono, ale jeszcze nikt nie słyszał o takich z rybą. Koniecznie poznaj ten sposób i zaskocz domowników. Nie będą mogli się nadziwić, a w dodatku zachwycą się tym niesamowitym smakiem. O wszystkim dowiesz się w dalszej części artykułu.

Już nie tylko pierogi ruskie

Pierogi ruskie, a nawet te z mięsem i kapustą nie budzą takich emocji, jak te, na które przepis trafiliśmy ostatnio. Okazało się, że to klasyczne polskie danie można przygotować nawet z uwielbianym przez wielu śledziem. Zaskakujące prawda?

Pierogi w takim wydaniu również doskonale smakują i stanowią ciekawą odmianę dla tych tradycyjnych. Poznaj przepis umieszczony poniżej i o ich wyjątkowym smaku przekonaj się sama.

śledź.jpg
Fot. Canva/atlasstudio
Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

Jakie składniki na pierogi?

Zanim dowiesz się, jak zrobić te pierogi, musisz poznać także potrzebne składniki. Nie wystarczy zrobić ciasta na pierogi, a następnie wsadzić kawałek śledzie. Za smak odpowiadają składniki, które umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie i zrób pierogi w nowym wydaniu. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku nie wydasz na nie majątku, więc żadnego z nich nie pomijaj, a danie wyjdzie wyborne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości śledzie solone
  • garść suszonych grzybów
  • mleko
  • olej
  • cukier
  • sól

Przepis na pierogi ze śledziami

Przygotowanie pierogów zacznij od namoczenia grzybów. Możesz zrobić to dzień wcześniej. Następnie ugotuj je z odrobiną wody i cukru. Gdy będą miękkie, drobno je posiekaj. Śledzie namocz w mleku i równie pokrój je na małe kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj do niej grzyby. Przysmażone składniki zdejmij z ognia i dodaj śledzie, wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej wodę. Dodaj masło, a całość delikatnie zagnieć. Odstaw ciasto na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij okręgi. Na każdy z nich nałóż farsz, a brzegi ciasta sklej, tworząc pieroga. Czynność powtarzaj, do momentu wykończenia produktów. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, przez 2 do 3 minut od wypłynięcia. Podawaj je na obiad z podsmażoną cebulką, a smak zachwyci każdego.

lepienie pierogów.jpg
Fot. Canva/millermountainman
Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek
Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy