W życiu nie sądziłem, że można zrobić pierogi z takim składnikiem. Polacy go uwielbiają
Pierogi to nasza chluba narodowa. Robimy je na słodko i na słono, ale jeszcze nikt nie słyszał o takich z rybą. Koniecznie poznaj ten sposób i zaskocz domowników. Nie będą mogli się nadziwić, a w dodatku zachwycą się tym niesamowitym smakiem. O wszystkim dowiesz się w dalszej części artykułu.
Już nie tylko pierogi ruskie
Pierogi ruskie, a nawet te z mięsem i kapustą nie budzą takich emocji, jak te, na które przepis trafiliśmy ostatnio. Okazało się, że to klasyczne polskie danie można przygotować nawet z uwielbianym przez wielu śledziem. Zaskakujące prawda?
Pierogi w takim wydaniu również doskonale smakują i stanowią ciekawą odmianę dla tych tradycyjnych. Poznaj przepis umieszczony poniżej i o ich wyjątkowym smaku przekonaj się sama.
Jakie składniki na pierogi?
Zanim dowiesz się, jak zrobić te pierogi, musisz poznać także potrzebne składniki. Nie wystarczy zrobić ciasta na pierogi, a następnie wsadzić kawałek śledzie. Za smak odpowiadają składniki, które umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie i zrób pierogi w nowym wydaniu. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku nie wydasz na nie majątku, więc żadnego z nich nie pomijaj, a danie wyjdzie wyborne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 3 średniej wielkości śledzie solone
- garść suszonych grzybów
- mleko
- olej
- cukier
- sól
Przepis na pierogi ze śledziami
Przygotowanie pierogów zacznij od namoczenia grzybów. Możesz zrobić to dzień wcześniej. Następnie ugotuj je z odrobiną wody i cukru. Gdy będą miękkie, drobno je posiekaj. Śledzie namocz w mleku i równie pokrój je na małe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj do niej grzyby. Przysmażone składniki zdejmij z ognia i dodaj śledzie, wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej wodę. Dodaj masło, a całość delikatnie zagnieć. Odstaw ciasto na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij okręgi. Na każdy z nich nałóż farsz, a brzegi ciasta sklej, tworząc pieroga. Czynność powtarzaj, do momentu wykończenia produktów. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, przez 2 do 3 minut od wypłynięcia. Podawaj je na obiad z podsmażoną cebulką, a smak zachwyci każdego.