Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek
Domowa chałwa nie ma sobie równych. Dlatego poznaj przepis na ten przysmak, a już nigdy nie sięgniesz po gotową ze sklepu. Jeden składnik zupełnie odmieni smak chałwy. Dowiedz się, jakie produkty potrzebujesz i jak zrobić z nich przysmak, a zaskoczysz całą rodzinę.
Chałwa lepsza niż ze sklepu
Chałwa od lat cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Nie każdy jednak wie, że ten przysmak można przygotować własnoręcznie w domu. Wtedy smakuje o wiele lepiej niż ta gotowa ze sklepu. W dodatku całe przygotowanie jest nieskomplikowane, a przy tym niezbyt czasochłonne.
Wypróbuj przepis umieszczony poniżej, a rodzina będzie zachwycona. Smak słodkiej przekąski zachwyci ich na tyle, że będziesz przyrządzała ją znacznie częściej.
Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcieChałwa tylko z tym składnikiem
Tradycyjna chałwa składa się z cukru, pestek, orzechów lub nasion. W wypadku tej z przepisu potrzebne będzie również białko z jajka. Dzięki takiemu dodatkowi przysmak ma odpowiednią konsystencję, która jest dokładnie taka sama, jak w wypadku gotowego produktu ze sklepu. Poniżej znajduje się lista, na której umieściliśmy niezbędne produkty.
Składniki:
- 0,5 kg sezamu
- 1 białko z jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 200 g cukru
- 70 ml wody
- 2 łyżki oleju
Domowa chałwa - przepis
Rozgrzej suchą patelnię i wsyp ziarna sezamu. Praż je, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Gorące ziarna przesyp do miski i dodaj olej, miód. Za pomocą miksera zblenduj składniki na jednolitą masę.
Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier. Zagotuj, a następnie mieszaj, do momentu powstania syropu. Do miski przełóż białko i ubij je. Stopniowo wlewaj syrop z cukru i wymieszaj składniki. Dodaj masę z sezamu i ponownie wymieszaj całość.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Odstaw do lodówki na cztery godziny i gotowe. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj na deser.
Sprawdź także przepis na chałwowiec.