Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.08.2024 18:43

Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie

Robert Makłowicz i naleśniki
Fot. Canva/peredniankina; Instagram/robertmaklowicz_official

Ulubieniec Polaków Robert Makłowicz przypomniał przepis na doskonałe naleśniki. Mleko zastąpił innym składnikiem, który nadaje ciastu na naleśniki odpowiedniej puszystości i delikatności. Koniecznie poznaj przepis kucharza, a już nigdy nie przyrządzisz tego dania inaczej. 

Naleśniki według Roberta Makłowicza

Naleśniki uwielbia każdy z nas. Cenimy je za wyjątkowy smak i co najważniejsze za to, że można podać je zarówno na słodko, jak i na słodko. Niezależnie od tego, którą wersję wolisz, ważne jest samo ciasto na naleśniki.

Okazuje się, że Robert Makłowicz ma na to doskonały patent. Znaleźliśmy jego przepis, który w ogóle nie zawiera mleka ani wody. Znany kucharz zastąpił te składniki zupełnie innym produktem. Czytaj dalej, a dowiesz się, co dodać do ciasta na naleśniki. 

maślanka.jpg
Fot. Canva/Fascinadora
Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka

Naleśniki bez mleka

Makłowicz naleśniki przyrządza bez mleka. Pomysł, choć może wydawać się sporym zaskoczeniem, ma swoje uzasadnienie. Kucharz zastąpił je maślanką, która nadaje naleśnikom wyjątkowej puszystości, a przy okazji delikatności. Danie z tym dodatkiem wyjdzie doskonałe, tylko jeżeli będziesz trzymać się dokładnych proporcji. A te poznasz, kiedy zerkniesz na listę poniżej, bo właśnie tam umieściliśmy wszystkie składniki. 

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • szczypta soli 
  • olej

Przepis Makłowicza na naleśniki

Przygotowanie ciasta na naleśniki rozpocznij od wlania maślanki do miski. Partiami wsypuj mąkę, mieszając przy tym składniki. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz sól. Wymieszaj składniki.

Na patelni rozpuść masło. Gdy będzie płynne, wlej je do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Masa na naleśniki powinna być płynna, a przy tym jednolita. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą chochli rozprowadzaj ciasto na patelni i formuj równe placki. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sprawa także. 

smażenie naleśników.jpg
Fot. Canva/Ja_Het