Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię
Zatrzymaj smak owoców i witaminy na zimę. Wystarczy, że przygotujesz z nich sok z tego przepisu. Wystarczy jeden łyk, aby polubić smak tego doskonałego napoju. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły dotyczące przygotowań.
Doskonały sok na zimę
Sok to prawdziwa skarbnica witamin, cennych składników odżywczych i co najważniejsze smaku. Napój tego typu jest uwielbiany przez wszystkich, ale zazwyczaj sięgamy po te gotowe ze sklepu, a przecież możemy przygotować go sami. Wtedy mamy pewność, że sok nie zawiera zbędnych substancji konserwujący i słodzących.
Właśnie taki będzie ten z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Dzięki owocom, na które sezon rozpocznie się już za chwilę, sok będzie bogaty w witaminy, które bez problemu sprawdzi się na zimę. Budowanie odporności jeszcze nigdy nie było aż tak proste.
Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiekGruszki to podstawa
Sok będzie miał wyjątkowy smak przez to, że jest przygotowany z gruszek. Sezon na ten owoc rozpoczyna się wraz z nadejściem września, co oznacza, że będzie dostępny już za chwilę. To jeden z powodów, dla których warto poznać przepis, a następnie przyrządzić taki sok właśnie teraz. Oprócz gruszek potrzebne będzie jeszcze kilka składników. Poznasz je wszystkie, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 2 l wody
- sok z jednej cytryny
Przepis na sok z gruszki
Przygotowanie soku rozpocznij od dokładnego umycia gruszek. Następnie obierz je, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Oczyszczone gruszki umieść w dużym garnku i zalej je wodą. Całość gotuj przez 20 minut.
Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij gruszki i przełóż do miski. Za pomocą blendera zblenduj je na jednolitą pulpę. Gdy będzie gotowa, przelej ją z do garnka. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj składniki i gotuj jeż przez 15 minut.
Gotowy sok przelej do wyparzonych szklanych butelek lub słoików. Szczelnie je zakręć. Tak przygotowany sok należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, a na pewno wytrzyma do zimy.
Sprawdź także inne zastosowanie liści laurowych oraz dowiedz się, co youtuber powiedział o pracy w piekarni.