Wachowicz nie wyrzuca przejrzałych bananów. Piecze z nich najlepszy chlebek
Nie masz pomysłu na czerniejące banany? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Poznaj przepis Ewy Wachowicz i przygotuj z nich chlebek bananowy. Przysmak zachwyci każdego domownika i wszyscy tylko będą czekać, aż banany sczernieją.
Chlebek bananowy Ewy Wachowicz nie ma sobie równych
Ewa Wachowicz to znana dziennikarka, a także prowadząca kilku znanych programów kulinarnych. Na ich łamach dzieliła się autorskimi przepisami i trikami kulinarnymi. Od dłuższego czasu pisze także bloga, na którym regularnie publikuje nowe przepisy .
To właśnie tam znaleźliśmy łatwy sposób na chlebek bananowy. Jego przygotowanie pozwoli, uniknąć wyrzucania sczerniałych bananów. Kiedy raz upieczesz ten smakołyk, będziesz przyrządzać go bardzo często i już nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak go przygotować sposobem Wachowicz.
Banany i kilka składników
Zanim przejdziesz do przepisu, musisz poznać składniki, jakie będą ci potrzebne. Tym najważniejszym są przede wszystkim banany. Oprócz nich potrzebna będzie także mąką oraz kilka innych produktów. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są tak powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź listę poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 4 duże dojrzałe banany
- ⅓ kostki masła
- 1 jako
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- bułka tarta
Przepis na chlebek bananowy
Przygotowanie chlebka jest niezwykle łatwe. Należy zacząć od obrania trzech bananów ze skóry, a następnie przełóż do miski i rozgnieść je widelcem. Masło rozpuść, ostudź i wlej do miski. Całość dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp cukier i wbij jajko. Za pomocą miksera połącz składniki. Powstałą masę przelej do bananów. Wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj składniki w jednolite ciasto.
Prostokątną formę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułka tarta. Przełóż do niej ciasto, równomiernie je rozłóż. Obierz czwartego banana, przekrój go na pół i ułóż na wierzchu. Chlebek bananowy piecz w rozgrzanym do 170-180 piekarniku przez godzinę. Gdy ostygnie, krój na kawałki i częstuj domowników.